Власинска мућкалица: Направите традиционално јело од свињетине и пилеће џигерице

0
1071

Чувена мућкалица са простора Србије, али не “Лесковачка”, већ мућкалица од свињетине и пилеће џигерице звана “Власинска мућкалица” специјалитет је нашег дана. Ево рецепта за савршен српски традиционални ручак!

Потребно је:

власинска мућкалица

1 kg свињског меса од врата и
350-500 g пилеће џигерице
4 -5 главица крупног црног лука и
3-4 празилука
10 печених, ољуштених и исецканих паприка
500 g очишћеног парадајза,
2 главице белог лука
2 -3 суве паприке
соли по укусу
1,5 dl уља

Pročitajte i  Непревазиђене мудрости монаха са Свете горе: Моћне лекције које ће вам показати ПРАВИ пут!

Припрема:

власинска мућкалица

Месо уваљати у зачин, исећи на дебље шницле, па затим на средње крупне коцке. Испећи на роштиљу (може и на роштиљском тигању), најбоље је ако се направе ражњићи, па месо после печења скине са штапића.

Џигерицу обарити и изгњечити.

У међувремену исецкати ситно црни лук и утрљати у њега 2 кашике соли, како би изгубио љутину. Динстати га на уљу док се сасвим не истопи, непрестано мешајући, уз додавање топле воде.
Кад је лук упржен, додати џигерицу, додати сечене паприке и парадајз, и сецкани бели лук. Динстати док не испари течност.

Pročitajte i  "Када дођеш на ово поље, оно Косово се зове": Запис о Косовском боју 1389. године, за који се сматра да је саставио деспот Стефан Лазаревић

Додати свињско месо, налити са мало воде и крчкати док се све не претвори у компактну масу.

Зачинити, и добро заљутити по укусу.

Ако имате, најбоља је кад се служи уз овчије кисело млеко.

Јужна Србија Инфо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име