Чувена мућкалица са простора Србије, али не “Лесковачка”, већ мућкалица од свињетине и пилеће џигерице звана “Власинска мућкалица” специјалитет је нашег дана. Ево рецепта за савршен српски традиционални ручак!
Потребно је:
1 kg свињског меса од врата и
350-500 g пилеће џигерице
4 -5 главица крупног црног лука и
3-4 празилука
10 печених, ољуштених и исецканих паприка
500 g очишћеног парадајза,
2 главице белог лука
2 -3 суве паприке
соли по укусу
1,5 dl уља
Припрема:
Месо уваљати у зачин, исећи на дебље шницле, па затим на средње крупне коцке. Испећи на роштиљу (може и на роштиљском тигању), најбоље је ако се направе ражњићи, па месо после печења скине са штапића.
Џигерицу обарити и изгњечити.
У међувремену исецкати ситно црни лук и утрљати у њега 2 кашике соли, како би изгубио љутину. Динстати га на уљу док се сасвим не истопи, непрестано мешајући, уз додавање топле воде.
Кад је лук упржен, додати џигерицу, додати сечене паприке и парадајз, и сецкани бели лук. Динстати док не испари течност.
Додати свињско месо, налити са мало воде и крчкати док се све не претвори у компактну масу.
Зачинити, и добро заљутити по укусу.
Ако имате, најбоља је кад се служи уз овчије кисело млеко.
Јужна Србија Инфо