Vlasinska mućkalica: Napravite tradicionalno jelo od svinjetine i pileće džigerice

Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!

Potrebno je:

vlasinska mućkalica

1 kg svinjskog mesa od vrata i
350-500 g pileće džigerice
4 -5 glavica krupnog crnog luka i
3-4 praziluka
10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
500 g očišćenog paradajza,
2 glavice belog luka
2 -3 suve paprike
soli po ukusu
1,5 dl ulja

Pročitajte i  Da li verujete u „znakove na putu“? Koja su to znamenja koja su poštovali naši stari: šta je loš a šta dobar znak?

Priprema:

vlasinska mućkalica

Meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.

Džigericu obariti i izgnječiti.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
Kad je luk upržen, dodati džigericu, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Pročitajte i  Posna pita sa tikvicama i šampinjonima: Obradujte svoje telo zdravim obrokom

Dodati svinjsko meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se sve ne pretvori u kompaktnu masu.

Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.

Ako imate, najbolja je kad se služi uz ovčije kiselo mleko.

Južna Srbija Info