За урме тврде да је најздравије воће на планети, њихова цена је приступачна за свачији џеп и што пре треба искористити све благодети које нам пружа.

Оне су важан део исхране у арапским земљама, а главне земље које узгајају и продају урме су Египат, Саудијска Арабија, Ирак, Иран, Пакистан, У.А.Е, Алжир, Либија, Тунис, САД, и мале количине у Шпанији, Мексику, Јемену и Палестини.

Ако сте се некада запитали зашто се баш урмама прекида пост, ово је одговор.

Занимљиво је да доктори „са запада“ саветују пацијентима који лече постом да пост прекидају природним шећером из воћа и водом. И пошто знамо да урме садрже велики проценат шећера који се лако апсорбује, онда нам је јасно да су урме и вода најбоља храна за оне који посте.

Конзумирање урми приликом прекидања поста је учинковито кад је у питању слабост и умор, које настају услед накупљања штетних ствари и тешких метала у ћелијама организма. Урме садрже бројне органски важне ствари, као што су витамини Б6, селен, влакна, магнезијум, бакар, калијум и манган…

Хранљиве су

Прва ствар коју ћете приметити је да урме имају неке одличне нутритивне предности. Не морате да узимате додатне витамине уколико једете 3 урме на дан. Оне садрже бакар, калијум, влакна мангана, витамин Б-6 и магнезијум.

Побољшавају варење

Урме су одлична храна за варење. Ако имате проблема као што су ИБС, затвор или неке друге проблеме дигестивног тракта, урме вам могу помоћи. Оне садрже влакна која су лековита и смањују ризик од рака дебелог црева. Урме се чак препоручују и као третман за хемороиде.

Урме као аналгетик

Због тога што садрже доста магнезијума, урме могу да ублаже бол и помогну код отока. Студије су показале да магнезијум у урмама може помоћи у смањењу артеријске упале и да смањује ризик од срчаних болести, као и низ других запаљења.

Урме за здраву трудноћу

Једна студија тестирала је у којој мери урме утичу на трудноћу и порођај. Истраживачи су тестирали 69 жена и дошли до закључка да ако су жене јеле урме током последње четири недеље њихов порођај је био безболнији. Урме такође помажу и при губитку тежине након трудноће.

Урме као лек за висок крвни притисак и мождани удар

Магнезијум који је садржан у урмама користан је и када је у питању смањење високог крвног притиска. Калијум у урмама је такође користан, јер помаже бољи рад срца и смањује крвни притисак. Рађено је и истраживања да се утврди да ли или не урме имају неког утицаја на ризик од можданог удара. Седам различитих студија је доказало да магнезијум смањује ризик од можданог удара за око 10% на сваких стотину милиграма магнезијума ако се узима свакодневно. Истраживање је објављено у American Journal of Clinical Nutrition и јасно показује да урме могу смањити ризик од можданог удара.

Бољи рад мозга

Рађене су студије које су испитивале како састојци у урмама утичу на здравље и рад мозга, и резултати су показали да када имате довољно витамин Б6 у вашем систему, ваш мозак заправо ради боље. То значи да имате више фокуса, прецизнији сте и приступате информацијама брже. Урме изоштравају наш ум, и уколико их једете побољшаћете памћење.

Извор: Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име