Вођа или битанга? Видео о Николи Пашићу који је ПОДИГАО СРБИЈУ на ноге (ВИДЕО)

0
1504
Spomenik Nikoli Pašiću u Beogradu

Никола Пашић кроз историју коју смо учили се сматра једним од највећих српских државника.

Фактографске чињенице говоре да је у политику ушао 1878. године као народни посланик након што је претходно радио као инжењер и то на изградњи пруге Беч – Будимпешта, пошто је претходно у Цириху завршио Политехничку школу.

Током политичке каријере два пута је биран за премијера Србије, од чега је његов други мандат такорећи трајао целих 22 године (1904-1926). Био је и министар иностраних послова неколико пута, председник Народне скупштине 5 пута и 2 пута је био градоначелник Београда.

Nikola Pašić

Пашић је водио Србију кроз 2 Балканска рата и Први светски рат, а био је и отписника Kрфске декларације 1917. Био је предсједник делегације Kраљевине Срба Хрвата и Словенаца на Мировној конференцији у Паризу 1919. године.

То су неке само историјске чињенице о њему, међутим, у најмању руку може се рећи да је Пашић био контроверзна личност са бројним аферама и скандалима о којима се причало и писало и за његовог живота, али далеко више након његове смрти.

Pročitajte i  Најмоћнији Србин свих времена није био Душан Силни: Он је ДУГО управљао судбином бројних земаља

О томе ко је у ствари Никола Пашић, какав је био политичар и човек, чиме се бавио, шта га је интересовало, истраживао је и Милан Јовановић Стронгмен, чији је видео снимак на Јутјубу изазвао бројне реакције и подигао велику прашину у јавности.

Стронгмен је свој видео под називом “Пашић: Вођа или битанга”, почео од изношења теорије о Пашићевом пореклу да је он у ствару Бугарин и да је Србин постао тек након што се његова мајка у Зајечару преудала за Србина.

У овом клипу се наводи да је у ствари управо Пашић био човек који је на српску политичку сцену, односно, у српску политику увео неке ствари које су актуелне данас.

Pročitajte i  Момо Капор о мукама Американаца да разумеју српске изразе: "Шта значи да је дете било пљунути отац? Зашто му је неко пљунуо оца"

– Никола Пашић је отац данашње партократске државе и система где се корупцијом исисавају паре а на важна места доводе послушници и играчи за “тим” – наводи Стронгмен у опису свог видеа.

Између осталог се наводи како је Пашић у ствари највише радио за себе, а понекад се само његов лични интерес поклапао и са интересима државе Србије, па је зато на тај начин доносио добро држави, али је због тих ствари на крају испао можда и највећи српски државник у 20. веку.

Стронгмен наводи да је током истраживања нашао податак да је Никола Пашић 1921. године имао богатство вредно 30 милиона, што је у том тренутку било неких 7% буџета Kраљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Kао пример наводи да је прве велике паре зарадио тако што је пријавио штету од милион и по на име ратне одштете, иако није имао за шта да буде оштећен.

Pročitajte i  Мудрости генија: Тајна срећног живота скривена у реченицама Лава Толстоја

Такође наводи и пример његовог сина Радомира Раду Пашића који је био главни човек у Београду без кога ниједан, било легалан или нелегалан, посао није могао бити завршен и за све то је наравно узимао “кајмак”.

Још за Пашићевог живота његовог сина Раду су пратиле бројне афере, углавном у вези са бахатим понашањем, рекетирањем, уцењивањем имућних људи, и врло често уз реченицу: “Тата је замолио…”

На крају да се не заборави да је Рада Пашић покушао да прода и споменик свог оца који стоји управо на Тргу Николе Пашића у Београду.

О свему томе до каквих је резултата у свом истраживачком раду дошао Стронгмен најбоље да погледате на снимку.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име