Место где се купају виле и вечно везују заљубљени: Прекрасни водопад на Гостиљском потоку НИКОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ

0
482
Фото: Јутјуб/принтскрин

Стене прекривене маховином и вода која се пробија кроз њих правећи брзаке, чине импресивну слику ове оазе нетакнуте природе.

Село Гостиље, по којем водопад носи назив, налази се надомак Златибора. Од Београда је удаљено око 250 км, од Ужица 30 км и око 20 км од центра Златибора.

Водопад на гостиљској реци посебно је обележје овог краја. Слапови, вирови и водопад, окружени лековити биљем, боровом и буковом шумом, чине овај предео неодољивом природном лепотом.

Водопад се налази на Гостиљском потоку (познатом и под именом Врело) на 850 метара надморске висине. Висок је 20 метара, богат водом и у сушном периоду, па представља атракцију и током летњих месеци. У топлим летњим месецима овде је температура и по неколико степени нижа, па је боравак на водопаду пријатан.

Pročitajte i  ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, ЧИСТИ ЦРЕВА, ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Расол од киселог купуса је лек за све!

Мајушно, лепо уређено село на југоисточној страни златиборске висоравни, око 30 км југоисточно од Златибора, поред пута Златибор-Нова Варош налази се Љубиш. У долини реке Љубишнице, испод врхова Чиготе, Муртенице и Борковца, село Љубиш обилује прекрасном природом, миром, тишином, цвркутом птица и предузимљивим, мудрим и вредним домаћинима.

Село Љубиш је окружено густим боровима и важи за једно од најлепших села златиборског краја, које је у својим песмама описао господин Љубивоје Ршумовић – један од његових најчувенијих представника.

Pročitajte i  Данас славимо Светог апостола Матеја: Сви који имају ФИНАНСИЈСКЕ ПРОБЛЕМЕ ТРЕБА ДА ИЗГОВОРЕ ОВЕ РЕЧИ
Фото: Јутјуб/принтскрин

Место где се ноћу купају виле и вечно вежу заљубљене

Од давнина постоји прича да се под гостиљским водопадом ноћу купају виле чије чини, каже веровање, вечно вежу заљубљене. Kад момак и девојка прођу иза водопада, причају Гостиљци, цветаће им љубав и пратити их срећа до краја живота.

Међу туристима који посећују Златибор има и парова придошлих у Гостиље само да би се вилинским чинима нераскидиво везали. Такође се могу видети они који су некад долазили као момак и девојка да прођу кроз водопад, сад долазе као супружници.

Pročitajte i  Седам арханђела: Значење анђеоских имена и њихова улога у повезивању Бога и човека

-Под водопадом смо у имали доста веридби, чак се и један пар младенаца из Републике Српске венчао овде пред матичарем ког су довели – преноси Мирослав Туцовић.

Ако желите да се окупате у сенци борова, напијете воде са извора или надишете свежег планинског ваздуха, овај крај је идеално место за то.

Извор: Магазин Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име