Mesto gde se kupaju vile i večno vezuju zaljubljeni: Prekrasni vodopad na Gostiljskom potoku NIKOGA NE OSTAVLjA RAVNODUŠNIM

0
367
Foto: Jutjub/printskrin

Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku ove oaze netaknute prirode.

Selo Gostilje, po kojem vodopad nosi naziv, nalazi se nadomak Zlatibora. Od Beograda je udaljeno oko 250 km, od Užica 30 km i oko 20 km od centra Zlatibora.

Vodopad na gostiljskoj reci posebno je obeležje ovog kraja. Slapovi, virovi i vodopad, okruženi lekoviti biljem, borovom i bukovom šumom, čine ovaj predeo neodoljivom prirodnom lepotom.

Vodopad se nalazi na Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo) na 850 metara nadmorske visine. Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. U toplim letnjim mesecima ovde je temperatura i po nekoliko stepeni niža, pa je boravak na vodopadu prijatan.

Pročitajte i  Narodni običaji na Vidovdan: U noći uoči praznika događa se ČUDO, evo šta treba da udradite

Majušno, lepo uređeno selo na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, oko 30 km jugoistočno od Zlatibora, pored puta Zlatibor-Nova Varoš nalazi se Ljubiš. U dolini reke Ljubišnice, ispod vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca, selo Ljubiš obiluje prekrasnom prirodom, mirom, tišinom, cvrkutom ptica i preduzimljivim, mudrim i vrednim domaćinima.

Selo Ljubiš je okruženo gustim borovima i važi za jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, koje je u svojim pesmama opisao gospodin Ljubivoje Ršumović – jedan od njegovih najčuvenijih predstavnika.

Pročitajte i  Svedočenja iz turskih i srpskih izvora o tome kako je Miloš Obilić ubio sultana Murata
Foto: Jutjub/printskrin

Mesto gde se noću kupaju vile i večno vežu zaljubljene

Od davnina postoji priča da se pod gostiljskim vodopadom noću kupaju vile čije čini, kaže verovanje, večno vežu zaljubljene. Kad momak i devojka prođu iza vodopada, pričaju Gostiljci, cvetaće im ljubav i pratiti ih sreća do kraja života.

Među turistima koji posećuju Zlatibor ima i parova pridošlih u Gostilje samo da bi se vilinskim činima neraskidivo vezali. Takođe se mogu videti oni koji su nekad dolazili kao momak i devojka da prođu kroz vodopad, sad dolaze kao supružnici.

Pročitajte i  Za ovaj greh sledi najteža kazna, prema Bibliji: Njihova deca biće prokleta do DESETOG KOLENA, A IMA NEŠTO JOŠ GORE!

-Pod vodopadom smo u imali dosta veridbi, čak se i jedan par mladenaca iz Republike Srpske venčao ovde pred matičarem kog su doveli – prenosi Miroslav Tucović.

Ako želite da se okupate u senci borova, napijete vode sa izvora ili nadišete svežeg planinskog vazduha, ovaj kraj je idealno mesto za to.

Izvor: Magazin Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime