VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Simbol pravog domaćinskog stola i umetnost svake domaćice

U Vojvodini se štrudla sa makom pravi za svaki važniji praznik ili dan koji je posebno obelezen u svakoj porodici. Nezaobilazna je poslastica za Božić, Uskrs, slavu ili bilo koja veća porodična okupljanja, a može biti i odlična zamena za večeru uz čašu hladnog mleka ili uz čaj. Jednostavno, štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice.

štrudla sa makom

Za štrudlu sa makom potrebno vam je:

  • 1 kg brašna
    150 gr kristal šećera
    4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)
    oko 7 dl mleka (ili vode)
    kesice kvasca
    150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)

štrudla

Za nadev:

    • 600g maka
    • 500ml mleka (ili vode)
    • 400g šećera

Priprema:

  1. Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne.
  2. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
  3. Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
  4. Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
  5. Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).
  6. Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”.
  7. Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

 

makovnjaca

   Štrudla sa makom

 

PROČITAJTE JOŠ: ČUPAVCI, posna varijanta neodoljivog kolača sa kokosom

PROČITAJTE JOŠ: POSNE KIFLICE SA DŽEMOM, takozvane “siromaškice”

PROČITAJTE JOŠ: BAKLAVA sa suvim šljivama i orasima: