VOJVOĐANSKI GULAŠ: Pravi specijalitet za gurmanski ručak

Gulaš je jelo koje se pravi širom Srbije, ali se ne bez razloga Vojvodina smatra pravim predstavništvom gulaša. Ovo jelo je prvo stiglo na vojvođanske prostore, a vojvođanske domaćice su ga preuzele od Mađara. Koliko je ovo jelo popularno u Srbiji govori redovno održavanje gulašijade širom naše zemlje.

Za gulaš vam je potrebno: 

3 glavice crbog luka

300 grama svinjskog mesa

300 grama junetine ili teletine

malo ulja

Začini:

4 lovorova lista

3 kašike slatke paprike

so, biber, vegeta i 1 kašika brašna

gulaš mađarica

Priprema:

Zagrejte dobro ulje, pa na njemu prodinstajte sitno seckani luk uz povremeno dolivanje vode. Kada luk dobije staklastu boju, skinite ga sa šporeta.

Meso isecite na kockice, pa ga dodajte prodinstanom luku. Dobro promešajte luk i meso i pospite ga slatkom paprikom. Naspite vodu preko mesa, i šerpu vratite na šporet. Jelo začinite po ukusu.

Šerpu poklopite, pa jelo kuvajte uz povremeno dolivanje vode. Kada gulaš bude skoro gotov, umutite 1 kašiku brašna sa malo vode i dodajte gulašu. Pustite da se tako krčka još 6-7 minuta.

Gulaš poslužite uz kuvanu testeninu ili krpompir pire.

gulaš 2