VOJVOĐANSKI SLATKIŠ: Kada vam ostane krompir pire od ručka, napravite šufnudle

Kada za ručak ne pojedete sav krompir pire, nemojte ga bacati već napravite fenomenalan slatkiš- šufnudle.

Potrebni sastojci:

  • krompir pire
  • 1 jaje
  • malo soli
  • brašno
  • 1 šolja prezle
  • pola šolje mlevenih oraha
  • šećera po želji
  • 1 vanilin šećer

Priprema

  1. U krompir pire dodajte jaje i so i toliko brašna da dobijete mekano testo koje se ne lepi. Napraviti veknicu, nožem je isecite na šnite, svaku šnitu malo brašnjavim dlanovima zaoblite i ređajte na tacnu posutu brašnom
  2. U dublju šerpu sipajte  oko 2 litre vodu,, dodajte 1/3 kafene kašike soli i pustite da provri. Kada provri, ubacite šufnudle. Lagano varjačom promešajte ili prodrmajte šerpu, kako se testo ne bi zalepilo za dno posude. Kada šufnudle isplivaju, gotove su. Izvadite ih šupljom kašikom i stavite u cediljku. Operite ih hladnom vodom i ostavite da se ocede.  Za to vreme spremiti prezle.

  3. U tiganju na laganoj vatri propržite prezle na malo ulja. Sklonite sa vatre i dodajte orahe, šećer i vanilin šećer. U tiganj sa prezlama ubacite šufnudle, svako dobro uvaljati sa svih strana.

    Služiti tople, po želji sa džemom .

    Šufnudle
    Šufnudle

     

Pročitajte i  Специјалитет са севера Србије: Војвођанска гулаш чорба по рецепту наше читатељке

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...