Napravite tradicionalne taške, vojvođanski specijalitet obožavan generacijama

0
3629

Stari dobri tašci, sa sirom ili sa džemom, hrana su na kojoj su odrasle mnoge generacije. Obično bi ih nedeljom mesile bake od sastojaka koji su se uvek mogli naći u kući. Slatke taške mesile bi sa domaćim džemom, pa posipale šećerom, makom ili orasima. Slana varijanta pravila se sa sirom i preprženim starim hlebom kog su nekad zvali “drobac”. Evo i recepta za ovu tradicionalnu poslasticu!

Pročitajte i  Kuvani paradajz čuvaće vaše zdravlje do proleća: Jednostavan recept za sve domaćice

Za testo: 1/2 kg brašna, 3 jajeta, malo soli.
Za nadev: 250 g pekmeza. Možete ih posuti na kraju sa 300 g mlevenih oraha, ili jednostavno samo propržiti hlebne mrvice pa uvaljati i posuti kristal šećerom.

Priprema: Zamesite testo od brašna, jaja i soli, uz postepeno dolivanje vode. Testo zatim pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, u veliki krug debljine 2 mm.

Pročitajte i  Tradicionalni recept za pinđur: Lepši od ajvara. Najukusnija zimnica od paradajza i paprike

Zupčastim točkićem isecite jednake taške. Na sredinu svakog četvrtastog komadića stavite po malo džema. Preklopite svaki tašak i pritisnite sa strane da džem ne iscuri.

Voda za taške već treba da bude spremna i da vri, sa malo soli, u dubljoj posudi. Stavljajte tašak po tašak u kipuću vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom u hladnu vodu, ocedite i prelijte sa malo ulja. Taške uvaljajte u drobac i pospite ih mešavinom šećera i mlevenih oraha.

Pročitajte i  Lučene paprike u tegli: Recept za zimnicu koju mnogi obožavaju

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime