Направите традиционалне ташке, војвођански специјалитет обожаван генерацијама

Стари добри ташци, са сиром или са џемом, храна су на којој су одрасле многе генерације. Обично би их недељом месиле баке од састојака који су се увек могли наћи у кући. Слатке ташке месиле би са домаћим џемом, па посипале шећером, маком или орасима. Слана варијанта правила се са сиром и препрженим старим хлебом ког су некад звали “дробац”. Ево и рецепта за ову традиционалну посластицу!

За тесто: 1/2 kg брашна, 3 јајета, мало соли.
За надев: 250 g пекмеза. Можете их посути на крају са 300 g млевених ораха, или једноставно само пропржити хлебне мрвице па уваљати и посути кристал шећером.

Припрема: Замесите тесто од брашна, јаја и соли, уз постепено доливање воде. Тесто затим покријте кухињском крпом и оставите да одмара око 15 минута. Развуците га оклагијом на побрашњеној радној површини, у велики круг дебљине 2 mm.

Зупчастим точкићем исеците једнаке ташке. На средину сваког четвртастог комадића ставите по мало џема. Преклопите сваки ташак и притисните са стране да џем не исцури.

Вода за ташке већ треба да буде спремна и да ври, са мало соли, у дубљој посуди. Стављајте ташак по ташак у кипућу воду и кувајте их док не испливају на површину. Вадите решеткастом кашиком у хладну воду, оцедите и прелијте са мало уља. Ташке уваљајте у дробац и поспите их мешавином шећера и млевених ораха.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...