Stari dobri tašci, sa sirom ili sa džemom, hrana su na kojoj su odrasle mnoge generacije. Obično bi ih nedeljom mesile bake od sastojaka koji su se uvek mogli naći u kući. Slatke taške mesile bi sa domaćim džemom, pa posipale šećerom, makom ili orasima. Slana varijanta pravila se sa sirom i preprženim starim hlebom kog su nekad zvali “drobac”. Evo i recepta za ovu tradicionalnu poslasticu!
Za testo: 1/2 kg brašna, 3 jajeta, malo soli.
Za nadev: 250 g pekmeza. Možete ih posuti na kraju sa 300 g mlevenih oraha, ili jednostavno samo propržiti hlebne mrvice pa uvaljati i posuti kristal šećerom.
Priprema: Zamesite testo od brašna, jaja i soli, uz postepeno dolivanje vode. Testo zatim pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, u veliki krug debljine 2 mm.
Zupčastim točkićem isecite jednake taške. Na sredinu svakog četvrtastog komadića stavite po malo džema. Preklopite svaki tašak i pritisnite sa strane da džem ne iscuri.
Voda za taške već treba da bude spremna i da vri, sa malo soli, u dubljoj posudi. Stavljajte tašak po tašak u kipuću vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom u hladnu vodu, ocedite i prelijte sa malo ulja. Taške uvaljajte u drobac i pospite ih mešavinom šećera i mlevenih oraha.