Napravite tradicionalne taške, vojvođanski specijalitet obožavan generacijama

Stari dobri tašci, sa sirom ili sa džemom, hrana su na kojoj su odrasle mnoge generacije. Obično bi ih nedeljom mesile bake od sastojaka koji su se uvek mogli naći u kući. Slatke taške mesile bi sa domaćim džemom, pa posipale šećerom, makom ili orasima. Slana varijanta pravila se sa sirom i preprženim starim hlebom kog su nekad zvali “drobac”. Evo i recepta za ovu tradicionalnu poslasticu!

Pročitajte i  Posna pita sa tikvicama i šampinjonima: Obradujte svoje telo zdravim obrokom

Za testo: 1/2 kg brašna, 3 jajeta, malo soli.
Za nadev: 250 g pekmeza. Možete ih posuti na kraju sa 300 g mlevenih oraha, ili jednostavno samo propržiti hlebne mrvice pa uvaljati i posuti kristal šećerom.

Priprema: Zamesite testo od brašna, jaja i soli, uz postepeno dolivanje vode. Testo zatim pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, u veliki krug debljine 2 mm.

Pročitajte i  5 fenomelnih torti bez jaja i mleka: Bogate i ukusne. I za posne i za mrsne dane

Zupčastim točkićem isecite jednake taške. Na sredinu svakog četvrtastog komadića stavite po malo džema. Preklopite svaki tašak i pritisnite sa strane da džem ne iscuri.

Voda za taške već treba da bude spremna i da vri, sa malo soli, u dubljoj posudi. Stavljajte tašak po tašak u kipuću vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom u hladnu vodu, ocedite i prelijte sa malo ulja. Taške uvaljajte u drobac i pospite ih mešavinom šećera i mlevenih oraha.

Pročitajte i  Posna pita sa tikvicama i šampinjonima: Obradujte svoje telo zdravim obrokom