Voljeni srpski patrijarh prvi put prikazan kao svetac: Mozaik Svetog patrijarha Pavla krasi oltar crkve Svetog Marka

1
3711
Portret u mozaiku, Sveti patrijarh srpski Pavle

Iako nije zvanično kanonizovan, patrijarh Pavle je za narod bio i ostao svetitelj. U oltaru crkve Svetog Marka u Beogradu oslikan je u mozaiku portret Svetog patrijarha Pavla, koji je izvela naša akademska slikarka i mozaičarka Jelica Durković.

„Imala sam izuzetnu čast i privilegiju da izvedem u mozaiku portret patrijarha Pavla. Obzirom da je patrijarha Pavle bio naš savremenik to je donelo posebnu težinu zadatku koji je bio ispred mene. Njegov odnos prema ljudima i blagost koju je nosio sa sobom doveo je do toga da ga narod jako ceni i voli i još za života doživljava kao svetitelja. Veliki izazov, a pre svega odgovornost se nalazila u pokušaju da se, svima nama znan, karakter patrijarha Pavla predstavi kroz najzahtevniju slikarsku tehniku. Nadam se da sam bar delimično uspela u tome da prenesem njegov karakter i dobru narav“, navodi slikarka Jelica Durković koja je izvela ovaj izuzetan mozaik.

Slikarka Jelica Durković koja je radila mozaik patrijarha i starešina crkve Svetog Marka protojerej-stavrofor hadži Trajan Kojić pored mozaika pre postavljanja

U oltaru crkve Svetog Marka ispod Bogorodice Širšaja Nebes i Pričešća apostola, urađen je mozaik na kome se nalazi deset liturgičara. Pored Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog i drugih velikih liturgičara prikazan je i patrijarh Pavle.

“Crkva Svetog Marka rađena je u srpsko-vizantijskom stilu i zbog toga su ovi mozaici rađeni po uzoru na stare vizantijske majstore da bi se u potpunosti postiglo likovno i arhitektonsko jedinstvo. U suštini, mozaik je jako zahtevan kao tehnika i to je kolektivan posao gde se mi svi okupimo oko jedne ideje a zatim kasnije razrađujemo i dogovaramo se kako ćemo, u skladu sa zahtevima, izvesti kompletan mozaik koji se radi u više segmenaga”, objasnila je slikarka i mozaičarka Jelica Durković za televiziju Hram.

Pogledajte u galeriji božanstveni mozaik našeg svetitelja Pavla.

 

Opanak

 

1 KOMENTAR

  1. Patrijarh počivši Pavle je bio otac srpskog naroda. On je duhovno i svakako drugačije uzdigao srpski narod. Uvek pravedan, istinoveran, blag i pun ljubavi Božje. On je za mene bio Andjeo svetla na zemlji, a sada sam sigurna da je Andjeo Neba! ❤️❤️

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime