Врањанка (27) пројектовала “кућу будућности” и постала прва на светском такмичењу у Америци

0
1650
Фото: Курир

Даница Томић (27), архитекта из Врања освојила је прво место на светском конкурсу који је организован у Америци. Тема је била “Модуларна кућа будућности”.

Ова млада и надасве талентована девојка која је дипломирала архитектуру на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу у изјави за Курир каже да је конкурс видела сасвим случајно.

“Ово је мој дипломски мастер рад. Што се конкурса тиче, видела сам распис случајно када је рад већ био готов и пријавила сам се јер се тражило баш оно што сам већ урадила. И сама сам изненађена резултатима, јер нисам размишљала о исходу. Ово схватам као једну велику подршку и својствен ветар у леђа, нарочито у идејном идеолошком смислу”, каже Даница.

Pročitajte i  Уместо у Холивуду, завршио је у Забели: Тужна судбина нашег глумца који је требало да глуми у "Куму"
Фото: Курир

Даница је освојила прво место, а првонаграђени рад је “TI-HO Modular House”. Друго место је припало учесницима конкурса из Рима и њиховом раду “Present For the Future” (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito). Учесници из Јужне Кореје, Ронг Хан и Хуијинг Ли са радом “Вектор” освојили су треће место.

Радови архитеката из Сједињених Америчких Држава, Италије, Пољске, Уједињених Арапских Емирата, Јужне Кореје и Индије такође су се нашли на овом светском конкурсу. Даница појашњава да се тема њеног рада базира на испитивању становања кроз модуларност основних јединица архитектонског простора”.

Pročitajte i  "Отац се више забринуо за мене када сам кренуо у цркву него кад сам био на хероину" Исповест Николе Пејаковића о борби са дрогом: У ВЕРИ НАШАО СПАС

Без конкретно одређене локације, циљ овог задатка је креирање еколошки одговорне монтажне модуларне куће кроз тумачење односа облика у простору и испитивање могућности топографије терена са наглашеном вертикалом као једним од актуелних изазова савремене архитектонске праксе.

Такође, ова тема прати идеологију “повратка природи” као значајног аспекта за успостављање баланса између фактора човек-природа. Прилагодљив карактер објекта даје могућност функције која није ограничена на приватно становање, тако да у различитим фазама може да има намену малог планинског склоништа, викенд куће или куће погодне за апартманско издавање.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава
Фото: Курир

Уколико објекат као целину са свим модулима посматрамо као типску јединицу, читав концепт је могуће пренети на зграду, тако што би постављање ових јединица пратило принцип саћа, отварајући тиме нову тему “становања и градова будућности”.”, наводи млада архитектица. Престижно признање и првонаграђени рад “ТИ-ХО Модулар Хаус” Даници пружају нове могућности и референце за даљи рад.

Извор: Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име