Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata – beli luk, kore i kiselo mleko.

samsa

Prema kazivanju starih Vranjanaca samsa se spremala u njihovim domovima od davnina. Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu.

Pročitajte i  Starinski ručak za 10! Nasuvo sa krompirom obožavaće svi!

Inače, sama reč “samsa”, potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trogulasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara “samsa”. S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, turska kuhinja uticala je da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana.

Zanimljivo je da se samsa našla na meniju mnogih gradskih restorana koji neguju tradicionalnu kuhinju, neke varijacije ove pite se mogu naći i u pojedinim pekarama, ali ipak najzastupljenija je na domaćim trpezama.

Pročitajte i  Piroške sa sirom iz rerne: Veoma su ukusne i zdravije od onih prženih u dubokom ulju

Vranjske domaćice rado spremaju ovu pitu, a ona je sastavni deo ne samo prazničnih već i svakodnevnih gozbi.

Zbog načina života danas je samsa dobila svoj “instant” oblik i najčešće se sprema sa gotovim korama.

samsa

Recept je sledeći:

3 jajeta umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja.
Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.

Pročitajte i  Lagani ručak koji vam NIKAD neće dosaditi: Polpete od tikvica pravićete svakog dana

Uviti u rolat i iseći na parčiće pre pečenja. Nakon što se kore uviju pita treba da odstoji 20 minuta pre nego što se stavi u pećnicu.

Kad pita porumeni premazati je pomešanim kiselim mlekom i belim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime