VRELO MLAVE I KRUPAJSKO VRELO: Kraški biseri Srbije rajskog izgleda privlače turiste iz čitavog sveta

0
8921

Podgorina planine Beljanica u istočnoj Srbiji okružena je jakim kraškim vrelima. Po svojoj snazi, izgledu i načinu isticanja, dva su takva izvora posebno zanimljiva: vrelo Mlave, u samoj Žagubici, na mestu gde se severni odsek Beljanice spušta u Homoljsku kotlinu i Krupajsko vrelo, u zapadnom podnožju planine, u dolini Krupajske reke, oko 35 kilometara od Žagubice.

vrelo


Izvor Mlave nalazi se u prirodnom amfiteatru otvorenom u pravcu severozapada kratkom dolinom otoka vrela. Izvor ima oblik jezerca prečnika tridesetak metara, tamnozelene boje vode koja pri većim izdašnostima može dostići i 15 kubnih metara u sekundi, kada se beličasto ili crvenkasto zamuti.

Pročitajte i  Рецепт Николе Тесле за дуг живот: Геније објаснио где грешимо и како да победимо старење

vrelo
Voda iz jezera dolazi uzlazno iz velike dubine. Do sada su ronioci uspeli da se spute u podvodni levak vrela preko 70 m u dubinu, a da nisu dospeli do dna sifonskog kanala. Nekada glavni izvor vode Žagubice i mesto okupljanja naroda za svetkovine i obrede, vrelo Mlave danas je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama.

Pročitajte i  Звали су је Црном принцезом Београда: Рођена је у једној од најбогатијих породица, све је продала због порока и умрла у највећој беди

vrelo Mlave

Krupajsko vrelo…

Nekad je izviralo iz pećine jakom snagom praćeno hukom, a danas je pregrađeno betonskim ustavom za potrebe valjavice i mlina koji i danas radi. Usled toga ispred vrelske pećine stvoreno je jezerce koje je delimično potopilo njen otvor. U blizini vrela je jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26, 50C.

krupajsko vreloOba izvora su zaštićena kao spomenici prirode nacionalnog značaja, a obuhvaćen je neposredni ambijent, kod vrela Mlave na površini od 6, a kod Krupajskog vrela 9 hektara.

Pročitajte i  Зашто је сваки Немањић био Стефан? Тајна великог жупана преносила се кроз све генерације владарске династије

krupajsko vrelo

Srpsko blago

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име