Народна веровања за јануар: Време најављује каква ће година бити

0
2613

У народу познат као сечањ, сечко или само први месец у години, хладан је месец познат по празницима који се од давнина славе. Верује се да ће година бити роднија што јануар буде хладнији и да није добро ако време у овом месецу буде топло. Тако је и настала изрека „Хладна јануара да те Бог сачува“. Сматра се да јануарски мраз наговештава здраву годину, а обиље снега добар род. “Нема зиме док не падне иње”, гласи народна пословица. Бели покривач штити корене дрвећа и житарица које су у то доба године у фази бокорења.

народна веровања за јануар

Од вајкада се веровало да жеље и благослови изречени у првом месецу године предодређују шта ће се догодити у преосталих 11 месеци. Тако се верује и да се на основу временских прилика у јануару може прорећи какво ће бити време током целе године: “Јануар без снега – јули без кише” или “Снег на Васиљевдан – киша на Петровдан”. Тврди се да ако је дрвеће у јануару прекривено ињем, година ће цела бити берићетна. Ако пада ситан снег, пчеле ће убрати пуно меда. Ако земљу прекрије крупан снег, лети с емогу очекивати најезде бубамара.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

У народу се сматра да снег пада када од беле кошуље Господа или анђела отпадају парчади тканине. Први снег, без обзира у ком месецу пао, сматра се лековитим. Раније су се људи њиме умивали у нади да ће бити здрави током целе године.

Рожданик, стари српски календар, за особе у јануару предвиђа овакву судбину:

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Мушко – Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овог месеца, биће средњег стаса, танког носа, хитар, угледан, благе нарави и, ако се посвети науци, играће велику улогу у своме народу; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће омален, црномањаст, гостољубив, милостив, крупна гласа, весео, непостојан, лакомислен и слабијег памћења. Ако је брзоплет и ако је час овом, а час оном наклоњен, препоручујему се стрпљење у једној струци, јер га само то може сретним и ваљаним учинити.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Женско – Биће лепа, смеђа и чистуница. Боловаће чешће од главе. Деца ће је више пута ражалити. Биће добра и чуварна газдарица. Ако преживи 26. годину, доживеће дубоку старост.

на дан њеног венчања велимир рајић

Изрека “Удај се када је година нова, он ће бити заљубљен, добар и искрен,” поштовала се међу младенцима према српским обичајима.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име