Вргањи са Власине краљ међу печуркама: Достиже велику цену, изузетно је укусан и може се спремати на најразличитије начине

0
1192

Вргањ је од давнина био један од најпознатијих и најцењенијих печурки за јело и достиже велику цену на тржишту. Летњи се сматра најукуснијим међу вргањима.

Полуокруглог шешира светло до тамно смеђе боје, са дебелим белим препознатљивим репом и пријатним свежим мирисом меса, расте након летних киша, у полукругу, сакривен испод лишћа или иглица. Разрезан не мења боју, мада разне варијације из породице Болетус одликују се и том особином.

Pročitajte i  Сви погрешно спремате печурке: Познати кувар открио је једини исправан начин за припрему ове намирнице

Припремамо га на све могуће начине. Може се користити свеж, а може се конзервисати сланом водом, прокувавањем и стављањем у саламуру. Права је посластица за кулинаре. Обично се динста на масти или маслацу са млеком и першуном. Kао додатак многим јелима чини их изузено укусним и неодољивим. Примећено је да је сушен укуснији од свежег, јер му се појачава мирис и боља су му гастрономска својства.

Pročitajte i  Холивудски глумац постао ПРАВОСЛАВАЦ: Избацио снимак из Хиландара и свету представио НЕВЕРОВАТНЕ призоре наше светиње

На подручју Власине вргањ (Болетус едулис) обично расте у храстовим, брезовим као и мешовитим шумама, има га и на пропланцима.
Време бербе је од јуна све до новембра. Kад почну суше, вргања је мање, све до средине августа. Тада почиње друго коло развоја вргања, које , ако време погодује, траје све до месеца новембра.

Pročitajte i  HILANDARSKA MUDROST: 19 saveta oca Milentija kako da postanemo bolji ljudi

Србију волим

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име