Kad zađete u atar Vrmdže, jednog od starih i mnogoljudnijih sela sokobanjske opštine,na planini Rtanj, počnete da se penjete između mozaika zatalasanih njiva. Na brdu, iznad njiva i nekoliko kuća, među borovima se nazire Crkva svete Trojice. A kada asvaltnim putem stignete u selo ugledaćete, okruženu kućama, visoku stenu poput štita.

Prvi put se naselje Vrmdža pominje u pisanim dokumentima u 3. veku. U središtu sela dominira Latin – grad, rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji Istok. U 6. veku grad je dograđivan kako bi se Vizantija branila od najezde slovenskih plemena.

Pročitajte i  Povodom preimenovanja ulice u Beogradu OGLASILA se porodica Blagoja Jovovića: Svim SRBIMA imali da poruče samo JEDNO!

Grad se, kasnije, pominje u 14. veku kao utvrđeno stanište bogatih vlastelina, koji su, u to vreme, trgovali sa trgovcima iz Dubrovnika.

Selo u koje svi hrle: U Rtanjsko selo Vrmdža dolaze i stranci. Starosedeoci im pomažu, a sistem novčane naplate NE POSTOJI

Vrmaško jezero je, po kazivanju starih ljudi, nastalo posle strašne provale oblaka. Bujice su u udolinu sjurile gomile sena i njime zapušile duboku rupu u zemlji. Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog nepresušnog izvora u blizini i od kiša i snegova. Jezero je okruženo nedirnutom prirodom i bogato je ribom.

Pročitajte i  "Evropski Amazon" u Srbiji: Bačko Podunavlje - deo srpskog raja za kog će uskoro znati čitav svet

Nedaleko od jezera, ispod brda, nalazi se Vrelo. Tu izvire Vrmaška (Pakleška) reka. Ona ka selu teče kroz divnu klisuru. Na njoj je bilo mnogo vodenica, a neke i danas rade. Kroz selo protiče i druga rečica – Oravica.

Selo ima i nekoliko česama. Jedna od njih je, kažu, podignuta u doba Turaka.

Pročitajte i  Nebeska suza - čaroban ukras planine Golije i najveće jezero Moravičkog kraja

Šume iznad Vrmdže bogate su pečurkama, jagodama, kupinama, drenjinama, lekovitim biljem. Nadaleko je čuven rtanjski čaj. Moćna i prekrasna planina Rtanj je poseban izazov za ljubitelje prirode.

Izvor: Srbiju volimo

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime