Кад зађете у атар Врмџе, једног од старих и многољуднијих села сокобањске општине,на планини Ртањ, почнете да се пењете између мозаика заталасаних њива. На брду, изнад њива и неколико кућа, међу боровима се назире Црква свете Тројице. А када асвалтним путем стигнете у село угледаћете, окружену кућама, високу стену попут штита.

Први пут се насеље Врмџа помиње у писаним документима у 3. веку. У средишту села доминира Латин – град, римско утврђење за одбрану царског друма који је водио за Блиски и Средњи Исток. У 6. веку град је дограђиван како би се Византија бранила од најезде словенских племена.

Pročitajte i  Проверени рецепт наших бака за скидање килограма: Нису за џабе јеле ово пре оброка!

Град се, касније, помиње у 14. веку као утврђено станиште богатих властелина, који су, у то време, трговали са трговцима из Дубровника.

Село у које сви хрле: У Ртањско село Врмџа долазе и странци. Староседеоци им помажу, а систем новчане наплате НЕ ПОСТОЈИ

Врмашко језеро је, по казивању старих људи, настало после страшне провале облака. Бујице су у удолину сјуриле гомиле сена и њиме запушиле дубоку рупу у земљи. Сада се вода у језеру обнавља са малог непресушног извора у близини и од киша и снегова. Језеро је окружено недирнутом природом и богато је рибом.

Pročitajte i  Ноћас обевезно погледајте у небо! Славимо појаву Часног Крста, а ако вам се ОВО укаже ДОГОДИЋЕ ВАМ СЕ НЕШТО ПРЕЛЕПО

Недалеко од језера, испод брда, налази се Врело. Ту извире Врмашка (Паклешка) река. Она ка селу тече кроз дивну клисуру. На њој је било много воденица, а неке и данас раде. Кроз село протиче и друга речица – Оравица.

Село има и неколико чесама. Једна од њих је, кажу, подигнута у доба Турака.

Pročitajte i  Славимо највећег хришћанског пророка: На дан Светог Јеремије не узимајте овај предмет у руке, да не навучете ЗЛО

Шуме изнад Врмџе богате су печуркама, јагодама, купинама, дрењинама, лековитим биљем. Надалеко је чувен ртањски чај. Моћна и прекрасна планина Ртањ је посебан изазов за љубитеље природе.

Извор: Србију волимо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име