U Jadranskom moru živi čak 30 vrsta ajkula: Dok se bezbrižno brčkamo, ni ne slutimo šta pliva ispod nas

0
1672

Mirko Đurović iz crnogorskog Instituta za biologiju mora kaže da oko 30 vrsta morskih pasa živi u Jadranskom moru.

Morski psi koji žive u Jadranu su bezopasni, a prema rečima Đurovića, već tridesetak godina nije zabeležen nijedan napad na čoveka.

– Možemo konstatovati da naše ajkule, da kažemo ne grizu, ima mnogo morskih pasa, ali oni su uvek najvećim delom svog života na otvorenom moru, objašnjava Đurović, prenosi RTS.

Pročitajte i  Šufnudle - PREUKUSNO starinsko jelo koja vraća u detinjstvo!

Prema njegovim rečima, svake godine u ovo vreme, bez konkretnog razloga, pojavljuju se medijski naslovi o ajkulama u vodama Jadrana, javlja Radio-televizija Crne Gore.

Dr Đurović ističe i da veliki broj kruzera poseti crnogorsko primorje, što ne utiče na kvalitet morske vode, te je ona prve kategorije, ne samo na otvorenom moru, već i uz obalu.

Pročitajte i  Prvi srpski ustanak: Početak srpske borbe za oslobođenje od Turaka

Inače, usled klimatskih promena dolazi i do rasta temperature mora. Iz crnogorskog Instituta za biologiju mora kažu da je ustanovljeno da prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni, što pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

„Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode“, naglasio je Đurović i dodao da nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne.

Pročitajte i  Grad u kom se srpski jezik govori najpravilnije: Svaki lingvista potvrdiće vam da je to OVAJ srpski grad

„Samim tim pričine određenu štetu, koja se, pre svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste“, zaključio je Đurović.

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime