У Јадранском мору живи чак 30 врста ајкула: Док се безбрижно брчкамо, ни не слутимо шта плива испод нас

0
2489

Мирко Ђуровић из црногорског Института за биологију мора каже да око 30 врста морских паса живи у Јадранском мору.

Морски пси који живе у Јадрану су безопасни, а према речима Ђуровића, већ тридесетак година није забележен ниједан напад на човека.

– Можемо констатовати да наше ајкуле, да кажемо не гризу, има много морских паса, али они су увек највећим делом свог живота на отвореном мору, објашњава Ђуровић, преноси РТС.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Према његовим речима, сваке године у ово време, без конкретног разлога, појављују се медијски наслови о ајкулама у водама Јадрана, јавља Радио-телевизија Црне Горе.

Др Ђуровић истиче и да велики број крузера посети црногорско приморје, што не утиче на квалитет морске воде, те је она прве категорије, не само на отвореном мору, већ и уз обалу.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Иначе, услед климатских промена долази и до раста температуре мора. Из црногорског Института за биологију мора кажу да је установљено да просечна температура воде у Јадранском мору сваке године порасте за 0,6 степени, што погодује развоју инвазивних биљних и животињских врста.

„Ту су, пре свега, рибе, ракови и други морски организми, који у највећем делу негативно утичу на морски екосистем, а један од пресудних фактора јесте и повећање температуре морске воде“, нагласио је Ђуровић и додао да нове, отпорније животињске врсте потискују домицилне.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

„Самим тим причине одређену штету, која се, пре свега, односи на смањење у рибарству, дакле заузимање простора у односу на домаће врсте“, закључио је Ђуровић.

РТС

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име