„Врујачки извори“: Манифестација којом Мионица негује народно стваралаштво

0
1455

Овог викенда је у Бањи Врујци под покровитељством општине Мионица и у организацији Туристичке организације „Мионица“ одржана традиционална манифестација Сабор народног стваралаштва „Врујачки извори“. Четрнаести пут за редом Бања Врујци је била домаћин манифестације која пре свега има сврху очувања етнолошких вредности, традиције, природне и културне баштине, унапређења и развоја села, промоције старих и уметничких заната.

– „Врујачки извори“ су манифестација која негује национални идентитет, културу и баштину српског народа и афирмише нашу богату и јединствену традицију. Непоходно је да негујемо нераскидиву везу између садашњег времена и богате историје, јер је управо то оно што представља идентитет једног народа. Ова манифестација је допринос очувању културног блага Србије кроз промоцију старих, заборављених заната, фолклора и народне уметности. – изјавио је овом приликом председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Током дводневне манифестације посетиоци Бање Врујци су имали прилику да уживају у изложби старих заната, домаће радиности и здраве хране на којој је своје производе изложило преко 30 неговатеља нематеријалне културне баштине. На штандовима дуж бањског парка су били изложени производи од меда, лековитог биља, воћа и поврћа, а ту су били и  мајстори старих заната: грнчари, везиље, лицидери, воскари и многи други.

Првог дана манифестације у вечерњим часовима публика је уживала у наступима Културно уметничког друштва „Топлица“ који су у гостима имали два културно уметничка друштва из Краљева – КЦ “Самаила” и КУД “Опланићи”.  Исте вечери наступили су вокални солисти и извођачи на традиционалним инструментима фрулама, двојницама и гуслама.

Другог дана је организован отворени час плеса за најмлађе посетиоце манифестације, након чега је програм завршен плесним спектаклом „Прво српско плесно вече“ са гостима из Мионице, Ваљева и Лазаревца.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име