„Vrujački izvori“: Manifestacija kojom Mionica neguje narodno stvaralaštvo

0
1009

Ovog vikenda je u Banji Vrujci pod pokroviteljstvom opštine Mionica i u organizaciji Turističke organizacije „Mionica“ održana tradicionalna manifestacija Sabor narodnog stvaralaštva „Vrujački izvori“. Četrnaesti put za redom Banja Vrujci je bila domaćin manifestacije koja pre svega ima svrhu očuvanja etnoloških vrednosti, tradicije, prirodne i kulturne baštine, unapređenja i razvoja sela, promocije starih i umetničkih zanata.

– „Vrujački izvori“ su manifestacija koja neguje nacionalni identitet, kulturu i baštinu srpskog naroda i afirmiše našu bogatu i jedinstvenu tradiciju. Nepohodno je da negujemo neraskidivu vezu između sadašnjeg vremena i bogate istorije, jer je upravo to ono što predstavlja identitet jednog naroda. Ova manifestacija je doprinos očuvanju kulturnog blaga Srbije kroz promociju starih, zaboravljenih zanata, folklora i narodne umetnosti. – izjavio je ovom prilikom predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Pročitajte i  Novi rendgen aparat u mioničkom Domu zdravlja: Od sada lečenje bez odlaska u Valjevo

Tokom dvodnevne manifestacije posetioci Banje Vrujci su imali priliku da uživaju u izložbi starih zanata, domaće radinosti i zdrave hrane na kojoj je svoje proizvode izložilo preko 30 negovatelja nematerijalne kulturne baštine. Na štandovima duž banjskog parka su bili izloženi proizvodi od meda, lekovitog bilja, voća i povrća, a tu su bili i  majstori starih zanata: grnčari, vezilje, licideri, voskari i mnogi drugi.

Pročitajte i  Cenjeni diplomata i pesnik Milan Rakić zaslužno dobija spomenik u Mionici

Prvog dana manifestacije u večernjim časovima publika je uživala u nastupima Kulturno umetničkog društva „Toplica“ koji su u gostima imali dva kulturno umetnička društva iz Kraljeva – KC “Samaila” i KUD “Oplanići”.  Iste večeri nastupili su vokalni solisti i izvođači na tradicionalnim instrumentima frulama, dvojnicama i guslama.

Drugog dana je organizovan otvoreni čas plesa za najmlađe posetioce manifestacije, nakon čega je program završen plesnim spektaklom „Prvo srpsko plesno veče“ sa gostima iz Mionice, Valjeva i Lazarevca.

Pročitajte i  Muzej Srema: Međunarodna izložba "Minijature Sirmijuma"
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime