За чисто и зелено Ваљево: Придружите се великој акција пошумљавања на планини Маглеш!

0
192

За следећи понедељак, 23. новембар, организована је велика акција пошумљавања на планини Маглеш. За учешће у садњи можете се пријавити на zasadidrvo.rs. Придружите нам се и засадите своје стабло!

Adria Media Group и dm drogerie markt заједно са институционалним партнерима већ две године организовано пошумљавају многе локације широм Србије. Тамо смо где год је то потребно, а у ваљевском крају свакако јесте.

Према речима Срђана Живића, шефа Шумске управе Ваљево, сушење стабала је почело од лета 2012. године, кад су биле енормно високе температуре и кад у периоду од два месеца није пало ни капи кише. Од свих ваљевских планина највише је страдао Маљен, додаје, јер ту скоро да није било ниједне врсте која се није осушила, осим црног бора.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

„Чак и црни граб, који малтене расте на камену, сушио се. У том периоду су на Маглешу почеле да се суше и вештачки подигнуте састојине смрче, које су, осим што су достигле сечиву зрелост, оболеле од трулежи корена, а напао их је и поткорњак“, каже Живић, који узрок види у глобалним климатским променама.

Oд 2012, закључно са овогодишњом јесењом садњом, планирано је да буде посађено отприлике пола милиона садница на ваљевским планинама, рекао је Живић за Курир.

Pročitajte i  Подигнут споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Београду: У рукама држи мач и књигу, симболе његове изузетне личности

„Један већи део се примио, наравно није се примила свака садница, али за следећу годину је планирано попуњавање“, истиче он.

Још један проблем са којим се Ваљево суочава из године у годину јесте аерозагађење. Према подацима Светске здравствене организације, од последица аерозагађења у Србији годишње премине око 6.500 људи.

Председник општине Ваљево Лазар Гојковић истиче за Курир да је пошумљавање најефикаснији начин борбе са аерозагађењем.

„Планским пошумљавањем и озелењавањем побошљаћемо квалитет ваздуха. Такође, веома је важно и јачање еколошке свести становништва о значају одговорног понашања, на начин безбедан по животну средину, како би се постепено смањио негативан утицај на животну средину. Имајући у виду да је град Ваљево, нажалост, један од највише погођених аерозагађењем у Србији, важност овог задатка постаје још већа“, истиче градоначелник.

Pročitajte i  Филмови о Исусу Христу: 6 најбољих остварења о животу и страдању Исусовом

Због свега наведеног, сада је, између осталог, циљ да се санира штета на око 200 хектара, до које је дошло због сушења стабала и пожара на овим ваљевским планинама. Знајући то, стало нам је да дамо свој допринос. Зато смо и организовали акцију пошумљавања 23. новембра на Маглешу, са почетком у 9 сати.

Садња се спроводи у склопу пројекта “За зеленије Ваљево”, који је подржава град Ваљево

Извор: Курир, zasadidrvo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име