За њу је дао последњи динар из џепа! Рецепт за омиљену питу Михајла Пупина

0
2373
Фото: Јутјуб/принтскрин/ Мија мала кухињица

Kада је кренуо у свет да настави школовање, наш чувени научник Михајло Пупин се у својој 20-ој години упутио из Прага у Америку, тамо је стигао са свега 5 центи у џепу и ево шта је на том путу борбе за опстанак овај великан рекао:

“Kада сам се искрцао пре четрдесет и осам година у Kасл Гардену, имао сам у џепу свега пет центи. И да сам уместо пет центи донео пет стотина долара, моја судбина у новој, мени потпуно непознатој земљи, не би била ништа друкчија. Млади досељеник, као што сам тада био ја и не почиње ништа док не потроши сав новац који је понео собом. Ја сам донео пет центи и одмах сам их потрошио на један комад пите од шљива, што је у ствари била назови пита. У њој је било мање шљива, а више коштица! А да сам донео и пет стотина долара, требало би ми само мало више времена да их утрошим, вероватно на сличне ствари, а борба за опстанак која ме је очекивала остала би иста.”

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Kасније је у Војводини почела да се припрема ова изузетна пита која носи његово име.

Потребно је за 8 особа:

Тесто

550 г брашна
125 г маргарина
250 г шећера
2 јаја (једно цело и једно жуманце)
2 дл млека
прашак за пециво
кашичица соде бикарбоне

Фил

700 г шљива
200 г вишања
250 г шећера
100 г бадема
½ кашичице ванилин шећера
Декорација
шећер у праху

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

1. Шљиве ољуштити и извадити коштице (по жељи шљиве посути циметом.

2. У посуди одговарујеће величине помешати брашно и маргарин док се не добије растресита (прхка) текстура.

3. У мешавину маргарина и брашна додати 250 г шећера, прашак за пециво и соду бикарбону, добро промешати, а након тога додати јаје, жуманце и млеко. Месити док се не добије компактно тесто које се одваја од зидова посуде. По потреби додати још брашна.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

4. Тесто поделити на два дела, оклагијом развући прву “кору”, прекрити дно тепсије за печење која је претходно добро подмазана или обложена папиром за печење.

5. На ту кору распоредити воће. Воће посути крупно млевеним бадемима и остатком шећера. Прекрити другом кором направљеном од остатка теста.

Пријатно!

Извор: Србију волимо

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име