Програм подршке за развој пољопривреде у мионичким селима: Улаже се више од 72 милиона динара

0
283

Више од 72 милиона динара улажу општина Мионица и Министарство пољопривреде у развој пољопривреде у мионичким селима, закучак је трибине “Пољопривреда за будућност”. Трибина је одржана у сарадњи с Министарством и РТС-ом.

– Кроз програм подршке пољопривреди, уз помоћ републичких установа, у општини Мионица биће пласирано 10 милиона динара за набавку механизације која се користи у органској и неорганској производњи, 3,8 милиона динара намењено је за набавку нових пластеника и сертификацију у органској производњи, а по милион и по динара предвиђено је за набавку садног материјала, односно промоцију руралних подручја – рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

Pročitajte i  Неустрашиви син војводе Живојина Мишића: Немци су га стрељали, а у часу самрти изговорио је ОВУ МОЋНУ РЕЧЕНИЦУ!

Он је истакао да је само ове године, захваљујући доброј сарадњи општине и Министарства, 20 младих пољопривредника из Мионице добило по милион и по динара. Тих, укупно 30 милиона послужиће унапређењу њихових могућности и вештина. У програму сертификације за органску производњу, који траје две године, учествује 17 земљорадника из општине. Јанковић истиче да пољоприведа представља велики потенцијал и да се аграром активно бави трећина Мионичана у 1.960 газдинстава. Они махом производе млеко, месо и конзумна јаја. Реалне су могућности за подизање кланице за прераду живинског меса, оснивање малих задруга које ће окупити произвођаче млека и брендирање тезге на београдским пијацама за здраву храну из Мионице.

Pročitajte i  Неустрашиви син војводе Живојина Мишића: Немци су га стрељали, а у часу самрти изговорио је ОВУ МОЋНУ РЕЧЕНИЦУ!

– Држава никада није улагала у пољопривреду и мале произвођаче, као сада. Наша је шанса да учествујемо у државним програмима развоја. Велике су наше могућности у развоју сеоског, планинског и бањског туризма и снабдевању хотела и ресторана. То су наши приоритети. Сем новца, на располагању су нам знања и искуства министарстава и саветодавних републичких служби. Важна је производња која има будућност на тржишту. Нећемо да се тркамо са светским корпорацијама ко ће произвести више јефтинијег кукуруза и шећерне репе, него хоћемо да гајимо квалитетну органску храну – каже Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

Pročitajte i  Неустрашиви син војводе Живојина Мишића: Немци су га стрељали, а у часу самрти изговорио је ОВУ МОЋНУ РЕЧЕНИЦУ!

Током три последње године Општина Мионица уложила је 20 милиона динара за развој пољопривреде и напредак сеоских домаћинстава а у истом периоду кроз стандардне субвенције министарства мионички пољопривредници су остварили право на више од 116 милиона динара.

– Мионица као локална самоуправа значајно субвенционише пољопривредну производњу и то је јако важно. У непосредној будућности очекују нас велики пројекти са Светском банком и важно је да и друге општинске средине припремају пројекте као што се то чини у општини Мионица – рекао је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име