“Жене, бре, жене! Ноћу к’д легнете с’с мужеви ш’пкајте им на уво: ’За Тошку да гласаш, говорио је на митинзима Тодор Тонић.

Заиста, живео је и понашао се као какав лик из Нушићеве комедије…

Адвокат и народни посланик између два светска рата Тодор – Тошка Тонић давно није међу живима, али се и данас у Лесковцу препричавају његове предизборне говоранције, које су забележили савременици, представљајући га као козера, демагога, лакрдијаша и политичког превтљивца.

Тонић је три пута био биран за народног посланика владајуће радикалске странке. Његовој слави допринело је и то што је говорио изворним, лесковачким жаргоном.

За себе је говорио да је “татко на народ”.

О његовој политичкој недоследности говори и однос према женама, које у то време нису имале право гласа.

“Жене, бре, жене! Ружичке и каранфилчики, лепотињо наша, молим вас и преклињем, помагајте. Ноћу, к’д легнете с’с мужеви, к“д се мешкољите и милујете ш’пкајте им на уво: ’За Тошку да гласаш, за Тошку да гласаш. А к“д ме изабарев, ја има да ве узносим и возносим к”ко Паракева, па и там, у Скупштину, да се заузмем за вас, да си и ви добијете право да мож да гласате!”.

На другом скупу Тошка је женама оспоравао права гласа.

“Ете, браћо, и т’ј не белај снајде. И жене тражив да гим се дадне некакав равноправнос’ и право да гласав. Еј, залупајке ниједне, зар не видив да и ми човеци, с’с мустаћи и арслани, немамо никакву фајду од тој, кој не па што питује, кој не зарезује! Теј мазноглавке и трепетљике не знајев тој”.

Радничку класу Тодор је убеђивао да му не треба мандат и да Скупштину хоће управо због њих.

“Браћо, ‘оћу да ме изаберете, па ја да отидем тамо у Скупштину , да почнем да ровем и цвилим, да вриснем к’ко Дамњанов зеленко, да викам и да се чепатим – сви да чујев и сви да разберев и да знајев да ви се помогне”, говорио је Тошка.

Јављао му се Пашић у сну.

Знао је да сваку ситуацију окрене у своју корист. Док је Никола Пашић био жив, позивао се на њега, а када је умро, гласаче је убеђивао да ми се баја јавља у сну и поздравља баш његове гласаче.

Себи је приписивао заслугу што је чувени воз “Оријент експрес” једно време стајао на лесковачкој станици, а када му није полазило за руком да спречи запослење политичког ривала у државну службу, први би му честитао и при том смислио лаж.

“Големе муке сам имаја док неси добија овој место”, лагао је Тошке, убеђујући збуњеног службеног да је намерно агитовао против њега како би изазвао супротан ефекат “куде онија горе”.

Себе је описивао као главатог, зубатог и грлатог, али се хвалио да има мозак и за девет бановина и да је увек уз власт јер “боље је с’с богати и рогати него ли с’с шугаво зајци”, говорио је позивајући Лесковчане да гласају за владајуће радикале.

“Они су се, браћо, залебили, они су се нагумали, пуне гим касе о џепови и с’г ако узимав, по малко узимав. А ако изаберете онија гоље и шушумиге – леле, бре, па они има да ни огулив”, говорио је Тошка, а забележио Добривоје Каписазовић.

БРЧКАЈ СЕ, ЛЕНКЕ, У ПЛИЋАК

Својој жени Ленки, која је са богатијим лесковачким дамама летовала на Јадранском мору, Тошка је посао:

“С’лте ћи те молим, слатка моја Ленке! К’д се бањаш у тој наше слано море, не иди далеко од обали…Не иду у дубоко, молим те, зашто куде тебе су све уложене књижице! Брчкај се туј, под крај, уз обалу, знаш да у дубоко има вирови, а има и грчови”.

Извор: Блиц

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име