ZA ZDRAVLJE, LEPOTU I UŽIVANJE: 5 načina na koje grožđe pomaže našem telu

0
1207

Pošto je ovo vreme sazrevanja vinove loze (vitis vinifera), nije na odmet biti upoznat sa njenim blagodetima. Samo 100 grama svežeg grožđa ima svega 73 kalorije energetske vriednosti, a u suvom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, natrijuma, hlora, bakra, cinka. Pored toga u njemu ima najviše vode. Ko ima manjak navedenih minerala, valja jesti suvo grožđe jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala. U kožici zrna grožđa ima izobilja hranjive i lekovite materije, zato ljusku ne treba nikako odbacivati.

grože 9

Poreklo:

Grožđe ima dugačku i bogatu istoriju. Smatra se da je divlje grožđe raslo i u praistoriji, a nađeni su dokazi da je proizvodnja grožđa bila poljoprivredna grana u Aziji 5000 p.n.e. Poput smokve, i grožđe ima bitnu ulogu u biblijskim parabolama, gde je nazvano “plodom vinove loze”. Crteži ovog voća nađeni su i u egipatskim piramidama, među hijeroglifima. Tokom grčke i rimske civilizacije, grožđe dobija još jednu bitnu ulogu, koja je opstala do danas: počinje da se koristi u proizvodnji vina. U 19. veku, jedna vrsta insekta nenamerno doneta iz Amerike zamalo da uništi sve vrste grožđa od kojih se u ovoj zemlji proizvodilo vino. I danas u ovoj zemlji ima mnogo vinograda, kao i u Italiji, Španiji, Americi, Meksiku i Čileu.

Pročitajte i  Божије дрвце непроцењив дар природе: Расте нам у баштама, а нисмо свесни колико је лековито

Crno grožđe leči zatvor i hemoroide, a koristi se i kod oboljenja jetare, žučne kese, želuca, slezine, mokraćnih kanala i kod niskog krvnog pritiska. Belo grožđe pomaže za snižavanje visokog krvnog pritiska, a dobra je prirodna pomoć i kod zatvora, gihta, reumatizma, debljine, kod oboljenja urinarnog trakta te raznih kožnih bolesti.

Slatko vino) preporučuje se kod plućnih oboljenja i onima koji pate od želučanih tegoba. Kvalitetno suvo vino služi i kao digestiv (za bolju probavu), ali – ne zaboravimo – u umerenim količinama.

Pročitajte i  Божије дрвце непроцењив дар природе: Расте нам у баштама, а нисмо свесни колико је лековито

Evo kako da koristite grožđe u zdravstvene svrhe:

1.Kod upale želuca

grožđe 3

Tri puta dnevno – kroz 20 dana – jedite po 40 gr crnoga grožđa – s komadom crnoga hleba, starog najmanje jedan do dva dana.

2.Za bolju cirkulaciju

Purple grapes growing on vine in bright sunshine

Dve šake (usitnjenih) svežih listova vinove loze kuvajte 15 minuta u litri vode. Vodu s kuvanim listovima vinove loze dodajte pripremljenoj kupki (u kadi ili većoj posudi) i u njoj držite noge (do kolena) pola sata. Činite to mesec dana – svake večeri pre spavanja.

3.Protiv crvenih bubuljica

tropske koža

Jednu kašičicu usitnjenoga suvog lista vinove loze (neprskane) kuvajte 10 minuta – u 2,5 decilitra vode. Ostavite da se ohladi, procedite i pijte – tri puta dnevno – između glavnih obroka. Terapija traje mesec dana. Ponavlja se po potrebi.

Pročitajte i  Божије дрвце непроцењив дар природе: Расте нам у баштама, а нисмо свесни колико је лековито

4.Protiv naprslina na bradavicama

grožđe 5

Tri kašičice semena beloga grožđa i semena dunje (neprskane) usitnite u mikseru i prelijte s dva decilitra proključale vode. Kada se sve ohladi, pripremljenom mešavinom mažite naprsle bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom namočenom u topao čaj od kamilice.


5.Osvežavajući losion

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čistu vatu natopite belim vinom pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mesta isperite mlakim čajem od kamilice. Belo vino odličan je osvežavajući losion koji će vašoj koži dati svež izgled. Navedeni tretman primjenjuje se povremeno. Međutim, od retkih tretmana ne očekujte čudesa jer se samo upornost nagrađuje.

Nekoliko ideja za serviranje

Grožđe sa začinima kuvajte na tihoj vatri, pa ga poslužite sa kuvanom piletinom.

grožđe 6

Grožđe je odličan dodatak voćnim salatama.
Uz vino, servirajte grožđe i tvrdi sir.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име