ZABORAVLJENI HEROJ KUMANOVSKE BITKE: Jednostavan podvig romskog trubača iz Leskovca ušao je u francuske i ruske vojne udžbenike!

0
823

Pročitajte kako je jedan romski heroj nadmudrio turske trupe i doneo pobedu našoj vojsi!

Ratovi za oslobođenje od 1912. do 1918. godine iznedrili su mnoge junake. Neki od njih danas su poznati široj javnosti dok je veći broj nažalost još uvek zaboravljen i zasenjen junacima novog doba.

heroj
Jedan od tih zaboravljenih junaka je i leskovački trubač Ahmed Ademović, nosilac Karađorđeve zvezde iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Ovo je legenda o njegovom brilijantnom podvigu –

Priča koja se sa vremena na vreme, ali nedovoljno, pripoveda. Trebalo bi svi da se svakodnevno podsećamo ovih malih ljudi koji su činili neverovatno velike stvari za našu budućnost i naš opstanak.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

heroj
Ahmed Ademović je služio kao trubač u srpskoj vojsci. Tokom Balkanskih ratova, trubači bi specifičnim trubnim znacima slali signale vojsci koji bi označavali juriš ili povlačenje.

Tokom Kumanovske bitke, 24. oktobra 1912. godine, u trenutku kada se ona lomila, Ahmed se ušunjao u pozadinu turske vojske i odsvirao po sluhu trubom njihove znake za povlačenje. Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu, počela je da se povlači, a Ahmed je onda zasvirao znak za juriš srpskoj vojsci koja je poletela na zbunjenu tursku vojsku i potukla je.

Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara.

Pročitajte i  Hit snimak zapalio Srbiju: Popularna manekenka Adrijana Lima sluša Lepu Brenu za Božić

Kako mu se Srbija odužila za ovaj podvig –

Upravo za ovaj podvig, Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. A njegov podvig koji je bio toliko prost i jednostavan završio je u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama kao pozitivan primer lukavstva običnog vojnika.

heroj

Ahmed Ademović se ponosio svojim podvigom i Karađorđevom zvezdom toliko da odlikovanje nije skidao do kraja života. Meštani Leskovca pamtili su i poštovali njegovo herojstvo. U svakoj prilici i obeležavanju godišnjica Ahmed je dobijao počasna mesta i svi su mu ukazivali veliku pažnju.

Međutim, starina nije imao sreće da do kraja svog života uživa u svojim zaslugama i časnom životu.

Tokom Drugog svetskog rata Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu. Leskovčani su im podigli spomenik u Arapovoj dolini,u podnožju Hisara, na tom mestu su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali oko 500 Roma.

Pročitajte i  Sačuvajmo stare običaje: Badnji dan još od starih vremena prate KORINĐAŠI koji najavljuju najradosniji hrišćanski praznik

heroj
Poslednje godine života Ahmed je proveo u kućerku svog unuka Fadila.

Umro je decembra 1965. godine u svojoj 92. godini.

Inače, pored Ahmeda Ademovića, zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su još dvojica trubača – Roma iz leskovačkog kraja: kaplar Amet Ide Ametović, bombaš srpske vojske iz Leskovca i Rustem Sejdić iz Bojnika, pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića.

Izvor: Oslobođenje.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime