Празник свих парова који желе децу: Славимо зачеће Светог Јована Крститеља, дан када се догодило чудо

0
6234
Фото: Аутор: Roman Zacharij - Сопствено дело, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6608293

Један од најпоштованијих светаца у хришћанском свету је Свети Јован Крститељ. У току године неколико великих празника посвећено је овом свецу.

Српска православна црква слави га 20. јануара по грегоријанском календару, 7. јула се обележава његов дан рођења, а дан смрти обележава се празником Усековање 29. августа.

Међутим, обележава се још један празник посвећен Светом Јовану Крститељу, који је мање познат, а то је Зачеће Светог Јована Крститеља.

Према предању Јованови родитељи били стари људи – Захарије и Јелисавета којима је највећа жеља била да добију дете, али то се никако није дешавало. Ипак, овај пар није одустајао од својих молитви Богу и, када су већ били јако стари, догодило се чудо! Јелисавета је остала трудна.

Pročitajte i  Будите добар гост на слави: Како се правилно иде на славу

Каже се да је, када се Јован родио, од његовог пресрећног оца затражено да на плочици напише име детета и када је он то урадио, малишан је одмах проговорио.

Још тада је било јасно да Бог има неке велике планове за Јована. Као млад, он је живео као пустињак и критиковао морално посрнуће света у којем је живео, а као старији је почео да крсти људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

Pročitajte i  Како да ораси не буду горки: 3 једноставна трика која ће спасити сваку домаћицу

Због тога је овај светитељ добио и назив Претеча јер претходи Исусу, а Криститељ је јер је у реци Јордан крстио и Исуса Христа.

Светог Јована је погубио јудејски краљ Ирод одсекавши му главу.

Дан Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља у Србији се прославља као крсна слава, али и као празник свих оних парова који желе, а не могу да имају деце. Народ каже да ће и они, докле год дубоко верују у Бога и моле му се, завредети његову милост.

Pročitajte i  Оно што је за Србе Свети Василије Острошки, за Грке је Свети Нектарије Егински: Помолите се светитељу који чини чуда за оздрављење

Такође, они који већ имају децу, на данашњи дан треба да се подсете колика су она радост и да им покажу љубав и колико их воле.

Празник зачеће Светог Јована Крститеља слави се и у Црној Гори, а интересантно је да цело једно црногорско племе Пјесивци слави ову славу.

(Dnevno.rs/Opanak)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име