ZAGONETNI ZNACI VINČANSKE KULTURE: Misterija vinčanskog pisma još nije otkrivena

0
2432

Ove zegonetne znakove pokušavaju da odgonetnu arheolozi i paleolingvisti, ali i razni amateri i ljubitelji arheologije.

hqdefault

Kako trenutno izgleda, iako će neki tvrditi suprotno, niko nema naročitog uspeha u tom poduhvatu.

 

KAKO IZGLEDAJU ZNACI?

Urezi su najčešće pravolinijski, izvedeni na već pečenom posudju i figurinama. Na posudama se pojavljuju na svim njihovim delovima, od otvora do dna.

Pročitajte i  НИКОЛУ ТЕСЛУ ЗНА ЦЕО СВЕТ, А ОВО СУ ЊЕГОВЕ 3 СЕСТРЕ: Ево каква је била њихова судбина

12840517185232e868c63b7012631103_orig

Do danas je otkriveno preko hiljadu primeraka vinčanskih znakova na čitavoj teritoriji na kojoj se ova kultura prostirala. Oni potiču iz svih faza vinčanske kulture, koja je postojala punih hiljadu godina.

 

ŠTA SU, ZAPRAVO, OVI ZNACI?

Da li su to oznake vlasništva za posuđe? Da li je reč o slikovnom pismu? Ili je možda, to prvo formirano fonetsko pismo? U javnosti su česte polemike između pobornika jedne, druge ili treće teorije.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

 

U zavisnosti od situacije, rasprave su više ili manje žučne, a stručnjaci, koji su u načelu skloniji  skeptičnom pristupu, često su optuživani za zanemarivanje uspeha u “dešifrovanju” vinčanskog pisma. Oni koji ih pak stalno optužuju, zanemaruju činjenicu da još uvek niko ne zna čak ni kojoj su grupi naroda Vinčani pripadali, a kamoli kojim su jezikom govorili, što je neophodno znati kada je u pitanju dešifrovanje nekog pisma.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

glinene-tablice-tartarija

Tvrdnja da ste odgonetnuli značenje pisma kojim su ispisane reči nepoznatog jezika ista je kao i tvrdnji da ste pobedili u društvenoj igri čija pravila nikad niste naučili.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име