Sastojci:
krompira koliko vam treba
svinjska mast ili puter
par režnjeva slanine
malo limunovog soka
malo kajmaka
čen-dva belog luka
seckani sveži peršun
so
Priprema:
Krompir stavite da se kuva i pustite da vri nešto manje od 10 minuta. Ako je mlad, dosta mu je i 5 minuta.
Pleh u kojem ćete peći podmažite obilno mašću ili puterom.
Ne preporučuje se jedino ulje, iako maslinovo može da dođe u obzir.
Krompiriće posolite, veće rasecite na dva dela, poslažite u pleh i pokrijte svaki komadićem slanine.
Stavite u rernu zagrejanu na 250. Koliko će vam vremena trebati zavisi od veličine krompira, ali ćete nepogrešivo shvatiti da je gotov po smeđoj korici.
Negde pred kraj pečenja izvadite ga iz rerne i pospite jako sitno seckanim belim lukom.
Kada i luk pusti malo mirisa, izvadite pleh, iscedite malo limunovog soka i pospite peršunom.
Kajmakom prelijte krompirić tek kada ga servirate.
Prijatno!