Starinski recept iz Šumadije: Zapačen seljački krompir sa kajmakom i slaninom PRSTE DA POLIŽEŠ!

0
297
Foto: Jutjub/printskrin

Sastojci:

krompira koliko vam treba
svinjska mast ili puter
par režnjeva slanine
malo limunovog soka
malo kajmaka
čen-dva belog luka
seckani sveži peršun
so
Priprema:

Krompir stavite da se kuva i pustite da vri nešto manje od 10 minuta. Ako je mlad, dosta mu je i 5 minuta.

Pleh u kojem ćete peći podmažite obilno mašću ili puterom.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

Ne preporučuje se jedino ulje, iako maslinovo može da dođe u obzir.

Krompiriće posolite, veće rasecite na dva dela, poslažite u pleh i pokrijte svaki komadićem slanine.

Stavite u rernu zagrejanu na 250. Koliko će vam vremena trebati zavisi od veličine krompira, ali ćete nepogrešivo shvatiti da je gotov po smeđoj korici.

Pročitajte i  Oduvek sam živeo u najgorim vremenima: Momo Kapor BRUTALNO opisao suštinu života kod nas SAMO JE OVAKO ISPRAVNO ŽIVETI

Negde pred kraj pečenja izvadite ga iz rerne i pospite jako sitno seckanim belim lukom.

Kada i luk pusti malo mirisa, izvadite pleh, iscedite malo limunovog soka i pospite peršunom.

Kajmakom prelijte krompirić tek kada ga servirate.

Prijatno!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime