ZAŠTO IMAMO NAJMANJE ČASOVA MATERNJEG JEZIKA U EVROPI: Nije ni čudo što nam broj nepismenih i dalje stoji na poražavajućih 164.884

0
325

Srbija je prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih, a sve je više onih koji nemaju ni osnovno znanje iz gramatike srpskog jezika. Pojedini nastavnici srednjih škola uplašili su se da bi novim Nastavnim programom broj časova maternjeg jezika mogao biti smanjen, čime bi se nanela velika šteta.

IMAMO NAJMANJE ČASOVA MATERNJEG JEZIKA U EVROPI
Foto: Pixabay

Na sreću, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja negiralo je ove navode.

Srbija je zemlja koja u školi ima najmanje časova maternjeg jezika: Možda zato i imamo 164.884 nepismenih. Poraziće vas koliko časova maternjeg jezika imaju đaci u drugim državama.

– Predlog novog Nastavnog plana ne predviđa nikakvu promenu časova srpskog jezika ni u jednom razredu. Mi smo zemlja koja ima najmanje časova maternjeg jezika, pa se bilo kakvo smanjenje ne može očekivati ni u budućnosti – rekli su nam u Ministarstvu.

Pročitajte i  Како да се на џему не ухвати буђ? Трик за свежу зимницу током целе године

Poređenja radi, osnovci u Nemačkoj imaju devet časova maternjeg jezika nedeljno, u Sloveniji šest, dok naši školarci imaju samo četiri časa nedeljno.

IMAMO NAJMANJE ČASOVA MATERNJEG JEZIKA U EVROPI
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pismenost danas ne podrazumeva samo prepoznavanje slova i umeće pisanja i čitanja, već i poznavanje osnovnih pravopisnih i gramatičkih pravila maternjeg jezika. Zamislite šta bi se desilo ukoliko bi se broj časova dodatno smanjio.

Prema poslednjem popisu u Srbiji ima oko 164.884 nepismenih, od kojih više od 80 procenata čine žene. Međutim, imajući u vidu česte pravopisne greške koje ljudi svakodnevno čine (naročito na internetu) dobijamo poražavajući podatak da su čak i formalno obrazovani ljudi, sa završenim fakultetima, zapravo, funkcionalno nepismeni.

Pročitajte i  Моћ сировог звука без обраде и шминке: Рођенице проносе исконску снагу жена из прошлости, силу тонова и „чудних” сагласја

Smanjenje časova srpskog jezika u osnovnim školama, stoga, imalo bi velike posledice po buduće naraštaje.

Proverite vaše znanje, “izmerite” vašu pismenost – NAJČEŠĆE PRAVOPISNE GREŠKE KOD SRBA: Mnogi završe čak i fakultete, a i dalje ostaju nepismeni zbog ovih 15 velikih grešaka

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име