Zašto je odmor važan za zdravlje: Oslobodite se stresa i ojačajte imunitet

0
424

Većina ljudi odlazak na odmor smatra stresnim i na neki način čini se da je to kao gubljenje vremena i novca kog ionako nema u izobilju. Ali, svi grešimo – odmor nam i te kako poboljšava kvalitet sna i može nam biti od velike pomoći, evo i zašto!

odmor fruska-gora-jezero

Odmor je kao što znamo biološka potreba svakog čoveka i kao takav je veoma bitan za očuvanje našega zdravlja, podizanje imuniteta i akumuliranje energije. Isto kao što nam manjak sna može prouzrokovati brojne tegobe tako i nedostatak ativnog odmora može biti štetan i time nas dovesti u stanje hronične iscrpljenosti, razdražljivosti i oslabljenog imuniteta. Nije bitno koliko ćete daleko otići, bitno je da na nekoliko dana promenite ambijent i okolinu u kojoj ste svakodnevno.

Pročitajte i  Pitanje na koje ni mnogi Beograđani ne znaju odgovor: Koju pticu u ruci drži Pobednik?

Ako živite u gradu lepo bi bilo da odete na neko selo, kod nekih rođaka ili da iznajmite kuću na par dana. Verujemo da ovo i nije toliko skupo, ali će vam veoma koristiti, a da nećete ni biti toga svesni. Na selu ćete obnoviti energiju i napuniti baterije za neke obaveze koje vas čekaju kod kuće.

Pročitajte i  Napravite sami septolete protiv prehlade, kašlja i bolnog grla: Prirodno i efikasno, a košta malo

zlatar-jezero-uvac

Poboljšaćete kvalitet sna, podići imuni sistem, osloboditi se stresa, relaksirati telo i duh, naravno pod uslovom da ga ne provodite ispred televizora već aktivno u prirodi.

Sebi i porodici treba svakako udovoljavati i zato pravilno iskorišćen odmor nije nikakav luksuz nego neophodna potreba svakog čoveka. Odmor produžava život i podmlađuje. Bez obzira čime se bavite i da li  uopšte radite, pokušajte da sebi priuštite bilo kakvu promenu okoline. Iako mislite da ne radite stresan posao i da imate dovoljno energije, niste ni svesni koliko će vam promena prijati. Isto tako, i ako trenutno nemate posao pa ste u stresu zbog toga, otiđite makar negde kod rođaka na par dana, možda vam nadođu neke nove ideje i upoznate nove ljude.

Pročitajte i  Stare sorte voća i povrća: Seme lako možete nabaviti ali imate jednu obavezu

odmor Voda jezero_670x0

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime