Ако куцнемо у дрво да избегнемо зло ЧИНИМО ВЕЛИКИ ГРЕХ: Старац Илија објаснио зашто прави верник то НИКАД НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА УЧИНИ!

0
1119
Фото: Јутјуб/принтскрин

У српском народу од давнина постоји веровање да када се куцне три пута у сто и изговори “пу, пу, пу” зло не чује наше речи.

Наши пагански преци веровали су да у дрвећу живе духови, а и сама стабла била су део религијских обреда, а куцањем у дрво веровали су да призивају духове из стабла у помоћ.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Овај обичај пренео се и у хришћанство, па једна група верника сматра да куцањем у дрво призива заштиту Исуса Христа, јер је свако дрво симбол крста на коме је био разапет.

Ипак, старац Илија Ноздрин сматра да је овај ритуални обичај само одраз слабости вере човекове, који тако показује своју беду и неверје.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

“Шта Бог не допусти, то се никада неће догодити. А ми мислимо, да можемо избећи нешто лоше, ако куцнемо по столу и изговоримо: «Пу, пу». (Да не чује зло). То огољује нашу греховност, наше неверје, нашу беду. Верујемо у случајност, а не у Промисао Божју, верујемо у судбину, а не у Бога Сведржитеља, у чијим рукама је благостање или не благостање, не само одређених људи, него и судбина целог света.”

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име