ZAŠTO OSOBU KOJA VOLI DA SE BIJE NAZIVAMO TABADŽIJOM: Sigurno niste znali da ovaj izraz potiče od jednog našeg starog zanata

0
969

Sigurno ste u našem narodu imali prilike da čujete kako jedna osoba neku drugu naziva tabadžijom, želeći da je okarakteriše kao čoveka uvek spremnog za tuču i kavgu.

Ulicna-masovna-tuca-1

 

Ko su bile TABADŽIJE i odakle ideja da se baš ovaj nadimak upotrebi u svrhu karakterisanja neke osobine, saznajte na sledećoj stranici –

Naime, tabadžije su zanatlija koje imaju zadatak da „tabanjem“ tj. udaranjem omekšavaju vunenu tkaninu nastalu tkanjem.

Pročitajte i  БУРАН И КРАТАК ЖИВОТ ВЕРЕ ПЕШИЋ: Била је страшнија од Мата Хари, заводила све редом, а пред стрељање ИЗГОВОРИЛА ЈЕЗИВУ РЕЧЕНИЦУ

tabadžijom
Kada se vuna sa ovce ošiša, opere, uprede i upotrebi za tkanje, dobijena tkanina je oštra pod prstima i nije prijatna za nošenje jer „grebe“.

tabadžijom
Tkaninu tada preuzima tabadžija koji je potapa u vodu i „taba“ drvenom udaraljkom koja liči na lopatu. Postupak se ponavlja više puta.

U nekim krajevima Srbije još uvek postoje aktivne tabadžije, u ovom pravom, zanatskom smislu  –

Tabanje tkanine je karakteristično za južnu Srbiju i Makedoniju. Iako su mašine preuzele tabadžijsku ulogu, pretpostavlja se da danas još uvek postoje aktivne tabadžije.

Pročitajte i  СРБИ ДАЛИ ХИТ ПРЕДЛОГЕ! Тражи се име за пантера који кружи око Апатина: МРЕЖЕ СЕ УСИЈАЛЕ!

tabadžijom
Pored lopatice, za tabanje se koristi i posebna sprava napravljena od kestenovog drveta koja pokretana vodom kao vodenica, gnječi, taba tkaninu, koja je potopljena u tekuću vodu.

tabadžijom

Zato se u našem slengu osoba koja je uvek spremna da istuče drugu, ili osoba laka na kavgi i tuči naziva BAŠ tabadžijom.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име