ZAŠTO SE KAŽE: “KAŽI DRAGIČKA”: Za poreklo značenje ovoga verovatno niste znali!

0
207

“Kaži dragička”? – Svako od nas je ovo mnogo puta čuo a isto tako i izgovorio, zar ne? Naime, verovatno se nikada niste pitali odakle je nastao ovaj uzvik, koji nagoveštava neko lepo iznenađenje ili ostvarenje nekog dugo isčekivanog događaja.

dragička

Dosta puta smo rekli mnogo rečenica i izreka, a da se nismo zapitali kako su nastale i odakle vode poreklo, e mi vam donosimo objašnjenje jedne od najčešće korišćenih-“Kaži dragička”

Pročitajte i  Др Кон ОТКРИО: Ако радите ОВО казниће вас са 150.000 динара - Правила која НЕ СМЕТЕ прекршити и након укидања ванредног стања

E sad, ovaj uzvik je nastao po jednoj gospođi Dragić koja je nekada živela u Beogradu i bavila se jedni jako interesantnim hobijem.

dragička

Ova gospođa je uvek bila dobro obaveštena i znala je skoro uvek sve novosti iz života poznatih osoba Beograda, a slavu je stekla prepričavanjem tih detalja koji su se dugo prepričavali i pamtili.

Pročitajte i  Сви на рафтинг овог лета: На реци Тари чека вас највећи центар активног одмора на Балкану!


I tako je to ušlo u upotrebu, da kada neko želi da kaže neki trač, onda kaže:“Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi da svakako čuje taj svež trač

dragička

Posle nekog određenog vremena i prenošenja tradicije s kolena na koleno “Ć”  je prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, čime je promenjeno i samo značenje uzvika, zato što više nije u pitanju bio trač nego neka lepa vest.

Pročitajte i  Свако треба да зна: Ево шта значи ако сте рођени парног, а шта непарног датума

Izvor:edukacija/opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име