Знате ли зашто се Срби презивају на -ић? Ево одговора!

0
4787

Презиме или породично име, рођењем наслеђујемо од предака. Уз име које нам дају на рођењу и које представља нашу личност и нас саме, презиме означава порекло, корене и традицију.

Презиме је настало у другој половини XИВ века. Српска презимена су углавном настајала тако што се наставак -ић, -ев или -ов додавао имену оца, мајке, деде или некој другој основи.

Pročitajte i  Петровске покладе: Ево шта треба радити како би година била родна, а укућани здрави

Суфикс “ић” је словенски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима:

Патроним означава да је презиме настало од оца (нпр. презиме Јовановић је настало од имена Јован на које је додат наставак “ов” што означава припадност и на крају је придодат деминутивни наставак “ић” што значи малени или млади).

Матроним означава презиме настало од мајке (нпр. презиме Сарић – у овом слчају ће на има само дода наставак “ић”)

Pročitajte i  Традиционални рецепт за мусаку: Омиљено јело спремљено на старински начин! Обожаваћете га

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из XIX века. Узрок овој појави лежи у чињеници да су се презимена у Србији до друге половине XIX века мењала из генерације у генерацију, тако да је већина становништва носила презиме по имену оца. Тако се дешавало да у једној кући три различите генерације имају три различита презимена. У то време, стара, родовска презимена била су махом у мањини. Године 1851. кнез Александар Kарађорђевић је донео указ о непроменљивости презимена, чиме је у већој мери заустављен процес мењања истих.

Pročitajte i  Јутарња молитва за благослов деце: Речи које сваки родитељ треба да зна напамет!

Србија Данас

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име