Зашто звоне црквена звона: Штите од зле силе, а верницима шаљу ВАЖНУ ПОРУКУ

0
3174
Фото: Јутјуб/принтскрин

Звоно је направљено тако да му се звук распростире далеко, а ритам звоњаве увек је нешто најављивао.

У немирним временим, када су непријатељи нападали градове и села, звоно је имало веома важну улогу у животу житеља места јер је најављивао узбуну (као данас сирене) Црквено звоно звони када су велики празници, крунисање владала, венчања, победа, појаве пожара, епидемија, а најчешће се користи за најаву “службе божје”. Почетак и крај овог хрошћанског ритуала такође се најављује звоњавом.

Pročitajte i  Пропада црква стара 2 века: Сматра се кореном српске државе, а годинама се у њој нико није помолио!

Божје присуство

Верује се да цикањем, вриштањем и лупањем, демони,ђаволи, зле душе, вампири и божанства, односно сви са другога света најављују свој долазак.

Међутим, када се звоно огласи, онда то означава божје присуство. Свака црква је станиште божје куће у којој дух божји мора бити присутан. Kако је божји дух свеприсутан и свепрожимајући, највише се концетрише у црквама за време црквених ритуала, службе божје када се његов дух спушта доле. Зато звона звоне са најаве божје присуство.

Pročitajte i  Данас је Аранђеловдан: Славимо Светог архангела Михаила, првог међу анђелима

Шта значи кад сањате  црквена звона

Звоник има и заштитно значење јер се верује да је спасен онај који стане под њега, а ђаволи га јуре. Kада се беба роди, поклањају се звончићи као симбол милог звука, са жељом да дете има леп и звонак глас. Kо сања звона, имаће лепе вести.

Pročitajte i  ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Сви је користе, а мало ко је свестан њеног ПРАВОГ ЗНАЧЕЊА

Постоји у нашем народу црквени празник зван “Врбице” када се поклањају звончићи. То је на неки начин, заштита деце од злих сила и недобронамерника у додњем свету.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име