Бекство од турске власти није било ни мало лако, а ево како се наш народ борио да преживи

0
272

Књижевник Милован Видаковић је оставио дирљиву слику једног збега са Космаја с краја 18. века.

“Јесен та беше лепа када се у подножју сви изселисмо. Шуме велике, дрва на све стране изобилно: поправе сељани себи,где је који хтео колибе у које се склонимо, да ту само презимимо, а на пролетије, да се у космајске планине, више будући, за бољу от Турака безбедност, преселимо.

збег од турака

Приспе нам и зима, пада велики снег, под којим отешћане гране на дерви клону к земљи, смрзнути потоци, почну под ледом одисати. По колибама свуда ватра, како дању тако и по целу ноћ непрестано гори, а људи сви от дима почађаве а и глађу и страхом изморени да их је жалост била погледати.

Pročitajte i  Najpoznatija baba naše istoje, majka velikih junaka- Baba Višnju volela je cela Srbija

Но на последак неста нам соли, нити смо је имали куда добити,а нисмо имали новаца да је тако купимо. У кога се застало мало сира, ти су месо са сиром јели, и тако су се по мало солили а који нису имали ни сира, ти су морали месо онако неслано јести, но како нам то падало свако може себи представити.

Pročitajte i  Сви на рафтинг овог лета: На реци Тари чека вас највећи центар активног одмора на Балкану!

Једући непрестано месо без хлеба и без соли добијали су пролив и тако ислабели и болесни једва да је ико и шта могао. Многи су када нису имали јели и чокот од кукуруза и млели и од њих хлеб правили па би с тим глад покушали утолити и заварати. Када би им и то нестало јели би ресе од лескових дрва. Нејаки често су умирали од глади.

Pročitajte i  Старији и од Светог Саве - ово је био први српски светац који је несрећно страдао

збег од турака

Када је грануло пролеће збег је живнуо , као у јесење дане. Тада се нашао отресити појединац који је будио национали дух песмом уз гусле и причом о нашим краљевима и деспотимао јунацима србским и храбрим витезовима… о боју на Косову пољу и паденији нашег Царства….”

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име