Zbog divlje gradnje UNESKO želi da izbriše Sopoćane i Stari Ras sa svoje liste

0
1719

Srpskom manastiru iz 13. veka preti  da nestane sa liste Svetske kulturne baštine

Zbog divlje gradnje prostorna kulturno-istorijska celina sa manastirom Sopoćani ugrožena je i preti joj da bude skinuta sa UNESKO-ve liste Svetske kulturne baštine.

Na ovom prostoru gotovo svakodnevo niču nelegalne građevine, koje prete da ugroze jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenik. Međutim, adekvatne reakcije vlasti nema.

uspenije-presvete-bogorodice1-620x350

Iguman Teokstit navodi da, ukoliko bi se pretnje Uneska ostvarile, ovo bila jedna jako neprijatna situacija za celu Srbiju, ravna katastrofi.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Jedini koji su nešto preduzeli povodom nelegalne gradnje su monasi manastira Sopoćani, koji su otkupili deo zemlje oko manastira. Međutim, ni to nije trajno rešenje.

Kako prenosi televizja B92, nedavno je u blizini manastirskog kompleksa nelegalno podignuta i džamija.

Monasi tvrde da protiv muslimanske bogomolje nemaju baš ništa da kažu, već samo žele da upozore na divlju gradnju koja bi mogla manastiru naneti neprocenjivu štetu.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

“Protiv džamije nemamo ništa, to mora ljudima da se razjasni, već protiv divlje gradnje. Svakome je svoja bogomolja najvažnija, a pogotovo u ovim krajevima gde se svi lepo družimo i pomažemo se, i Srbi i muslimani.”

U inspekcijskim službama grada Novog Pazara tvrde da oni nisu nadležni za ovo pitanje, već Ministarsvo građevinarstva i službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Manastir Sopoćane sagradio je kralj Stefan Uroš I Nemanjić još u 13. veku. U manastiru se nalazi i jedna od najlepših fresaka na svetu, Uspenje Presvete Bogorodice.

Od 1979. godine manastir je pod zaštitom Uneska.

Autor: Opanak.net (S.V)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име