Жељко је најаутентичнији српски водич: У шумадијској ношњи, са шајкачом и опанцима води и по три туре дневно

Туристички водич Жељко Петровић међу свима се издваја на први поглед због својих опанака и вунених чарапа, шајкаче и везене кошуље, без којих не креће на посао. Од 2012. године, од када је почео са послом водича, Жељка можете срести сваког дана у центру Београда. Идеју да модерно одело замени шумадијском народном ношњом добио је пре четири године.

Фото: РТС видео принтскрин

„Увек сам мислио да је туризам нешто ново и другачије и људи гледају да виде и осете нешто што немају код куће. Ово (одело) сигурно немају код куће и одмах је реакција интересантна и позитивна. Волео бих да и друге колеге, што да не, крену другим путевима“, објашњава овај туристички водич. „Имао сам госте из Америке који су рекли да би волели више културу, националну ношњу, представе, позориште и онда сам себи рекао – нема шта, од сутра носим ношњу“, открива Жељко.

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута
Фото: РТС видео принтскрин

Упркос томе што се туристи изненаде када их овако обучен водич дочека, још веће изненађење уследи када упознају Београд. Туристи често не знају много о Србији и Београду, али знају да су међу неизоставним „знаменитостима“ роштиљ и слаткиши.
Води и по три туре дневно и то у пуној опреми. Једино му топло време поквари планове. „Наравно, много се лепо осећам у ношњи, али у зависности од времена, када је као сада 10-12-18 степени. Кад је мало топлије ја скинем ову вунену јакну, тако да може да се носи и на некој већој температури, али већ преко 25 није за вунене чарапе“, јада се Жељко.

Pročitajte i  Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу
Фото: РТС видео принтскрин

Гости стижу из читавог света. Предњаче туристи из региона, а све је више Американаца, Скандинаваца и туриста из Азије којима последњих година за Србију углавном није потребна виза.
„Увек укључим и нешто из наше традиције попут овог мог костима, затим служим некад и ракију, па причам о историји, култури, језику, парковима, рекама, географији и свему. И то је то, мора да буде један довољан микс јер ово је озбиљна тура, траје два и по сата и морају људи да буду фокусирани. Људи ће бити фокусирани само ако добију велики број интересантних информација, зато морамо помешати све што Београд и Србију чини интересантним“, закључује Жељко Петровић. Зато су, осим престонице, обавезне станице на туристичким мапама и Петроварадин, Топола, кањон реке Увац. Жељко планира да ускоро баш у народној ношњи странцима покаже и родно Ваљево.

Pročitajte i  "Ноћ укуса" на пијаци "Палилула": Добар провод уз дегустацију и музику

РТС

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...