ŽENE OŽIVLJAVAJU SELA: Udruženje žena iz Priboja “Sačuvajmo selo” pomažu i pribojsku bolnicu i udruženje invalida

0
1390

Za četiri godine postojanja, pribojsko udruženje žena “Sačuvajmo selo”, koje okuplja žene iz četiri pribojska sela, obezbedilo je plasteničku proizvodnju za 14 domaćinstava, a ovog proleća i 40.000 sadnica malina za 20 domaćinstava. Žene su našle sebi posao, pa i one koje su htele da odu sa sela shvatile su da može i ovako lepo da se živi.

žene oživljavaju sela
Foto: print screen RTS

Janja i Ivana, svekrva i snaja, jedna drugoj su najveća podrška, i u plasteniku i sa najmlađim Džombićima.

“Bilo mi je žao što ne mogu da koristim ovog lepo parče zemlje koje sam nasledila od svojih roditelja. Deca su planirala da idu nekuda, za Beograd, međutim, seli smo jedno veče i popričali. Pitala sam: Da li vam je bolje da budete u svojoj kući, da nemate određeno radno vreme, da radite koliko možete, da zarađujete, obrađujete svoje parče zemlje?”, priča Janja Džombić iz Pribojske Rače za RTS.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Njena snaja Ivana kaže da radi njih četvoro i da od toga može lepo da se živi.

“Recimo, paradajz, paprika – ništa se ne kupuje, ne prska se, znam da je zdravo, ne kupujem ništa na pijaci, sve je organsko”, kaže Ivana za RTS.

žene oživljavaju sela
Foto: print screen RTS

Višak proizvoda gotovo i da ne stigne do pijace od rodbine i komšija. Deo izdvajaju i za pribojsku bolnicu i udruženje invalida, a većina od njih 14 koje su dobile plastenike kroz projekat “Delta agrara” nove su u ovom poslu.

Pročitajte i  Oсмомартовско вече „Само за њу“ на пијаци “Палилула“

“Prve godine sam se bojala – kako ću, hoću li znati, hoću li uspeti, hoću li moći. Onda, kada vidiš da je dobar rezultat, hoćeš još. Učimo od drugih, kroz udruženje, imamo dobre agronome i savetnike. Mi, žene, međusobno se čujemo telefonom”, kaže Mevlida Handbak.

Uz plastenike, dobile su i kopačicu, prihranu i rasad, koji je ove godine Milena Radović pripremila sama, zadovoljna dobijenim kvalitetom povrća.

žene oživljavaju sela
Foto: print screen RTS

“Ove godine smo proizveli manju količinu, a ako budemo uspeli, sledeće godine ćemo uspeti da proizvedemo za sve nas koliko nas u Udruženju ima, pa i šire”, kaže Milena Radović iz sela Đurčići.

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

Kroz projekte, Udruženje je ove godine obezbedilo i 40.000 sadnica malina za 20 domaćinstava. Sve više je zainteresovanih za rad u Udruženju.

“Naša buduća ideja je da stvorimo uslove za sekundarnu proizvodnju, najverovatnije ćemo to realizovati kroz osnivanje zadruge”, kaže Malina Stanojević iz Udruženja žena “Sačuvajmo selo”.

Uz obaveze u plasteniku rade i na projektima nabavke opreme za proizvodnju po bakinim receptima, uređujući i izletišta u svojim selima.

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име