Retro imena za vašu devojčicu- lepa i tradicionalna danas su zaboravljena, a imaju PREDIVNO značenje

0
2536

1. Nada
Potiče od imenice nada koja znači veru u pozitivan ishod događaja  u životu. Prema grčkoj mitologiji, kada je Pandora otvorila kutiju pustila je sva zla, osim jednog: Nadu.  U priči se može primetiti da je nada u suštini daleko moćnija od bilo kog zla.

2. Josipa
Ime Josipa dolazi nam iz grčkog i latinskog jezika. Koren mu je u hebrejskom, Johosef, složen od dve hebrejske reči Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika Jasaf (dodao je, umnožio).A značenje je: Bog neka doda (umnoži).

Pročitajte i  Svi smo čuli za Savu Savanovića, a malo ko zna za vampira iz sela Kisiljeva o kom su pisale bečke novine

Ženska retro imena

3. Jasna
Ime je nastalo od prideva jasna koje znači svetla, sjajna. Ovo retro ime odiše pozitivnošću, optimizmom i šarmom.

4. Jelena
Ime potiče od grčkih imena Elena i Helena koja znače “sunčeva svetlost, sjajna, blistava”.

5. Zor(ic)a
Ime potiče od pojma koji označava deo dana koji karakteriše sumrak pre izlaska sunca. Zora tako simboliše završetak mraka i početak svetlosti.  Zora je bila inspiracija mnogim umetnicima u njihovom stvaranju.Ženska retro imena

Pročitajte i  Nemanjićki prsten koji je kralju Aleksandru doneo "zlu kob": Nosio ga je, a potom ga se odrekao zbog OVOGA

6. Ruž(ic)a
Ime kraljice cveća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža je snažno i simbolično, a istovremeno je nežno, romantično i krhko.

7. Lidija
Ovo ženstveno ime znači “rođena od Boga”, odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korenu imena je asirska reč luddi koja znači ljudi.Ženska retro imena

8. Ljub(ic)a
Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo verovatnije da je nastalo od glagola ljubiti. Može li lepše nego nazvati ćerku imenom koje asocira na ljubav?

Pročitajte i  Pečene kremenadle iz rerne: Sočan i ukusan ručak za celu porodicu

9. Mir(ic)a
Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najverovatnije je nastalo od reči mir. Prema latinskom tumačenju Mira znači predivna.

10. Ver(ic)a
Osnovno tumačenje porekla imena Vera je hrišćanska vrlina, vera, a samo ime može se prevesti kao “ona koja veruje” ili “ona koja je verna”. Prema drugom tumačenju ime potiče od latinske reči veritas, što znači istina, pa se Vera može prevesti kao “ona koja je istinita”.

detinjarije.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime