Žerbo pita: Starinski kolač koji je najlepši ako se sačuva još 2, 3 dana

0
2475

Sigurno se sećate kolača koje su naše majke i bake često pravile. Najmekša i najsočnija žerbo pita je kad odstoji 2 do 3 dana i kada kore potpuno upiju nadev i pekmez kojim se obilato premazuju.

Sastojci: 500 grama brašna, 200 grama putera, 4 supene kašike šećera, 2 žumanca, 1 kašika suvog kvasca i malo mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica sode bikarbone, oko pola šolje za belu kafu mleka, 600 – 700 grama pekmeza od kajsija, 500 – 600 grama mlevenih oraha, čokolada za preliv.
Priprema: U dubljoj činiji sjediniti brašno i puter. U šolju od crne kafe sipati mlako mleko, kvasac i kašiku šećera pa ostaviti da kvasac nadođe. U mešavinu brašna i putera staviti 4 supene kašike šećera,dva žumanca i malu kašiku sode bikarbone. Dodati nadošli kvasac i polako dodavati mleko da se zamesi testo (treba nešto manje mleka od pola šolje za belu kafu).Testo treba da je srednje tvrdoće i da je glatko i sjajno.
Podeliti testo na 4 jednaka dela. Radnu površinu samo blago posuti brašnom i razviti prvu koru da bude veličine tepsije u kojoj će se pita peći. Tepsiju samo malo podmazati puterom, staviti prvu koru vodeći računa da testo prekrije celo dno. Koru premazati bogato pekmezom od kajsija, sipati oko četiri do pet velikih kašika pekmeza. Preko pekmeza staviti mlevene orahe oko 3 mm debljine, a preko oraha posuti dve kašike kristal šećera, ravnomerno po celoj površini oraha. Razviti drugu koru, pomoću oklagije preneti koru i pokriti orahe. Opet koru premazati pekmezom, posuti orasima i šećerom, pokriti trećom korom, ponovo sloj pekmeza, oraha i šećera, a preko toga četvrta kora.
Ugrejati rernu na 200 stepeni i peći pitu oko 30 minuta. Ako je potrebno pitu u toku pečenja pokriti alu folijom da gornja kora jako ne potamni. Gornja kora treba da je svetlo-žute boje. Pitu ohladiti pa je preliti čokoladom.

coolinarika

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Najsočnija letnja poslastica: Kolač sa šljivama kakav još niste probali!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime