Жербо пита: Старински колач који је најлепши ако се сачува још 2, 3 дана

0
2670

Сигурно се сећате колача које су наше мајке и баке често правиле. Најмекша и најсочнија жербо пита је кад одстоји 2 до 3 дана и када коре потпуно упију надев и пекмез којим се обилато премазују.

Састојци: 500 грама брашна, 200 грама путера, 4 супене кашике шећера, 2 жуманца, 1 кашика сувог квасца и мало млека, 1 кашичица шећера, 1 кашичица соде бикарбоне, око пола шоље за белу кафу млека, 600 – 700 грама пекмеза од кајсија, 500 – 600 грама млевених ораха, чоколада за прелив.
Припрема: У дубљој чинији сјединити брашно и путер. У шољу од црне кафе сипати млако млеко, квасац и кашику шећера па оставити да квасац надође. У мешавину брашна и путера ставити 4 супене кашике шећера,два жуманца и малу кашику соде бикарбоне. Додати надошли квасац и полако додавати млеко да се замеси тесто (треба нешто мање млека од пола шоље за белу кафу).Тесто треба да је средње тврдоће и да је глатко и сјајно.
Поделити тесто на 4 једнака дела. Радну површину само благо посути брашном и развити прву кору да буде величине тепсије у којој ће се пита пећи. Тепсију само мало подмазати путером, ставити прву кору водећи рачуна да тесто прекрије цело дно. Кору премазати богато пекмезом од кајсија, сипати око четири до пет великих кашика пекмеза. Преко пекмеза ставити млевене орахе око 3 mm дебљине, а преко ораха посути две кашике кристал шећера, равномерно по целој површини ораха. Развити другу кору, помоћу оклагије пренети кору и покрити орахе. Опет кору премазати пекмезом, посути орасима и шећером, покрити трећом кором, поново слој пекмеза, ораха и шећера, а преко тога четврта кора.
Угрејати рерну на 200 степени и пећи питу око 30 минута. Ако је потребно питу у току печења покрити алу фолијом да горња кора јако не потамни. Горња кора треба да је светло-жуте боје. Питу охладити па је прелити чоколадом.

coolinarika

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Убија сваку инфекцију у телу: Домаћи лек БОМБА за имунитет - спречава закрчење артерија и регулише масноће

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име