Сезона припремања зимнице увелико је почела, јесен је готово на прагу, па би ваљало искористити преостало поврће и сачувати залихе за зиму како бисмо уживали у изврсним и здравим прилозима јелу.
Ми смо вам овога пута издвојили неколико сјајних рецепата за припрему зимнице од парадајза. Састојци за ову зимницу су једноставни, свима доступни и преукусни, а додацима се чак можете и играти.
1. Пелат од парадајза
Састојци за 4 тегле:
2 веће црвене паприке
5 kg парадајза
8 кашика сока од лимуна
Припрема: Припремите већу шерпу коју ћете напунити водом и ставити на ватру да прокључа. Паприке испећи на рингли преко које сте ставили алуминијумску фолију, након печења завити у фолију и оставити да се охлади. Хладну исецкати на ситне коцкице и очистити од петељки и семенки. Парадајз опрати и очистити од језгра. Потопити га затим у кипућу воду на минут-два. Извадити га и одмах убацити у чинију с леденом водом, такође на два минута. На овај начин ћете га лакше огулити. Ољуштени парадајз ситно насецкати (водите рачуна да тај сок који вам остане од сецкања сачувате, требаће приликом кувања), убацити у шерпу, сипати сок од сецкања, додати ситно насецкану печену паприку и закувати. Смањити ватру и кувати око 45 минута уз често мешање. У сваку теглу усути по две кашике лимуновог сока и загрејати их у рерни да не би пукле приликом сипања парадајза. Сипати кувани парадајз у тегле, промешати да не остаму мехурићи и вратите у рерну да се постепено охлади.
2. Млевени парадајз у флаши
парадајз
салицил
лишће першуна и целера
паприка бабура
љута папричица
со
уље
Припрема: Претходно опран и очишћен парадајз самлети и посолити по укусу. У млевену парадајз додати 1 г салицилана 1 кг парадајза и измешати. У чисту и суву боцу сипати млевени парадајз до пола боце. Додати лист першуна и целера и 2,3 очишћене паприке бабуре, мада може и љута по жељи. Напунити самлевеним парадајзом боцу до грлића и додати кашичицу уља. Добро затворити и чувати у шпајзу.
3. Умак од парадајза
Састојци за око 5 великих тегли:
3 kg парадајза
500 g црвене паприке
бели лук по жељи
2 љуте фефероне
око 2 кашичице соли
2 dl уља
шака свежих листова босиљка
2 кашике сирћета
1 равна кашичица конзерванса
Припрема: Парадајз, паприку, бели лук и феферону оперите и нарежите на мање комаде па све заједно ставите у велики лонац. Лонац ставите на ватру и пустите да кува 45 минута, повремено промешајте. Немојте додавати воду, парадајз ће пустити свој сок. Искључите шпорет па скувано поврће уситните уз помоћ штапног миксера (или на већ неки други начин – можете га скроз испасирати у кечап или оставити крупније комаде). Уситњеном поврћу додајте со, уље, листове босиљка и сирће. Све заједно поновно вратите на ватру и кувајте до жељене густине. Када достигне густину коју желите, искључите ринглу па додајте једну равну кашичицу конзерванса, кратко промешајте и оставите да одстоји минут-два. За то време док се умак кува, рерну подесите на 100 степени, оперите тегле, у једну дубљу тепсију улијте мало воде да покрије дно, опране теглице послажите у тепсију, тепсију ставите у рерну и оставите нека се стерилизују тегле. Теглице ће бити спремне да их извадите када на њима више нећете видети капљице воде (треба им 5 минута). Припремљен умак сипајте у још топле, чисте и стерилне тегле (може и у боце). Умак чувајте у шпајзу или подруму – где иначе држите зимницу.
4. Цео парадајз у теглама
5 kg парадајза
2 кашике соли
2 кашике шећера
1 веза сецканог першуновог листа
1 веза сецканог целеровог листа
Припрема: Парадајз огулити, исећи по жељи, додати со, шећер и ситно сецкан першун и целер. Све заједно измешати, слагати у тегле, притискати пластичном кашичицом да се добро сложи. Тегле затворити и пастеризовати пола сата на следећи начин: узети шерпу, на дно ставити крпу, поређати тегле да се не додирују и сипати воду у шерпу 2 прста испод затварача тегле. Ставити на шпорет и загревати не на јаку ватру, већ на средњу температуру. Кад прокључа оставити да кључа пола сата и потом склонити да се тегле охладе). Овако спремљен парадајз може да стоји до две године без промене. Ко воли љуто у тегле може да убаци једну љуту папричицу, а може ставити и мало босиљка за арому.
5. Домаћи кечап
6 kg парадајза
6 слатких паприка
1 dl сирћета
3 dl уља
200 g шечера
5 листова ловора
10 зрна бибера
со
Припрема: Парадајз попарити врућом водом, огулити и ставити у шерпу да се кува. Паприке пробарити, ољуштити и самлети, те додати у шерпу са парадајзом и кувати на умереној температури док сувишна течност не испари. Затим додати уље, шећер, сирће, ловоров лист, бибер и со по укусу, па кувати док се не добије кашаста маса. Стаклене тегле добро опрати, те их угрејати. У угрејане тегле сипати топао кечап, поклопити га целофаном и причврстити гумицом. Упаковане тегле утоплити и оставити да се охладе. Уколико желите да добијете љут кечап, уместо слатких паприка додајте љуте.
6. Кувани парадајз без конзерванса
20 kg парадајза
200 g соли
30 g шећера
целеров и першунов лист
зелена свежа паприка
шољица јачег алкохола
Припрема: Парадајз добро опрати у неколико вода очистити и исећи на кришке. Самлети га у машини за одвајање семенки и љускица. Затим га сипати у шерпу да се кува и додати со, шећер, першунов и целеров лист и по жељи неколико слатких паприка које касније можете извадити.Уколико је парадајз меснат и није воден потребно је да ври око 20 мин. Склонити и сипати у стаклене флашице. Целофан умочити у алкохол па добро затегнути на грлић флашице и завезати гумицом колико год је пута могуће. Одозго ставити још један сув и њега завезати гумицом. Тако напуњене флашице оставити на хладно место покрити ћебетом два дана да се постепено охладе.