Zimska idila ruskih manastira: Očaraće vas lepotom ovih 10 ruskih svetinja u zimskom ambijentu!

0
3566

10 ruskih manastira zbog kojih ćete poželeti da posetite Rusiju zimi! Očaraće vas svojim izgledom i spojem zimske idile i pravoslavne lepote.

1. Novodevičji manastir podignut je 1524. godine i svrstava se među najlepše arhitektonske znamenitosti ruske prestonice. Nalazi se na nekoj vrsti poluostrva, budući da je s tri strane okružen rekom Moskvom. Manastirski kompleks obuhvata 14 zgrada, uključujući konake, administrativne objekte, zvonik i crkve.


10 ruskih manastira

2. Belogorski manastir udaljen je 85 km od Perma, regionalnog centra Permskog kraja. Zahvaljujući tamošnjoj klimi tokom zime je cela crkva prekrivena injem, pa podseća na dvorac iz bajke načinjen od šećera. Na ovom mestu je još 894. godine bila podignuta drvena crkva.

Pročitajte i  Mesto gde se kupaju vile i večno vezuju zaljubljeni: Prekrasni vodopad na Gostiljskom potoku NIKOGA NE OSTAVLjA RAVNODUŠNIM

10 ruskih manastira

3. Kirilo-belozerski manastir u Kirilovu na obali Siverskog jezera podignut je u 14. veku. Njegov osnivač bio je sveti Kiril koji je poticao iz boljarske moskovske porodice Veljaminov. Zamonašio se u Simonovom manastiru u Moskvi, gde je napredovao u monaškim činovima i postao arhimandrit. Međutim, kada je napunio 60 godina napustio je dužnost manastirskog nastojatelja i preselio se u oblast oko Belog jezera gde je izgradio nov manastir.

10 ruskih manastira

4. Svenski manastir smešten je na ušću reke Sven u reku Desnu, oko 5 km od grada Brjanska. Prema legendi, osnovao ga je knez Roman Mihajlovič 1288. godine.

10 ruskih manastira

5. Trojice-Sergijeva lavra nalazi se u Sergijevom Posadu, 70 km severoistočno od Moskve, a osnovana je 1337. godine. Manastir se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve. Njegovo bratstvo broji preko 300 monaha.

Pročitajte i  Pomolimo se za zdravlje i sreću molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom

10 ruskih manastira

6. Trojicki hram u Muromu. Tokom četrdesetih godina 17. veka bogati trgovac Taras Borisov darivao je obližnji Trojicki manastir, čija je crkva Svete Trojice raskošno ukrašena keramičkim pločicama.

10 ruskih manastira

7. Visokopetrovski manastir nalazi se u moskovskoj ulici Petrovka, samo 2 km od Crvenog trga. Najverovatnije ga je 1315. godine osnovao sveti Petar, prvi mitropolit Kijeva i cele Rusije.

10 ruskih manastira

8. Patrijarh Nikon je 1656. godine osnovao Novojerusalimski manastir u gradu Istra, udaljenom oko 40 km od Moskve. Ovo mesto je odabrano jer je patrijarha podsećalo na sveta mesta u Palestini. Reka Istra simbolički predstavlja reku Jordan, a manastirske građevine Jerusalim.

Pročitajte i  Toliko su se voleli, da su UMRLI JEDNO ZA DRUGIM: Večna ljubav čuvene Riske bila je kao scenario za romantični film

10 ruskih manastira

9. Muški Ščeglovski manastir Presvete Bogorodice nalazi se blizu Tule, 180 km od Moskve. U glavnoj manastirskoj crkvi, osveštanoj 1860. godine, čuva se ikona Bogorodice Mlekopitateljnice. Danas je ovaj hram otvoren samo tokom službe. U manastirskom kompleksu nalazi se još nekoliko manjih objekata, među njima i lep i miran vrt. Može se reći da manastir odiše duhom 19. veka.

10 ruskih manastira

10. Budistički manastir Šad Čup Ling osnovan je 1995. godine na vrhu planine Kačkara, pokraj grada Kačkanara na Uralskim planinama, 1.707 km od Moskve.

10 ruskih manastira
Tekst: Ksenija Isajeva/Ruska reč
Foto: LORI/LEGION-MEDIA

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime