Зимска идила руских манастира: Очараће вас лепотом ових 10 руских светиња у зимском амбијенту!

0
4039

10 руских манастира због којих ћете пожелети да посетите Русију зими! Очараће вас својим изгледом и спојем зимске идиле и православне лепоте.

1. Новодевичји манастир подигнут је 1524. године и сврстава се међу најлепше архитектонске знаменитости руске престонице. Налази се на некој врсти полуострва, будући да је с три стране окружен реком Москвом. Манастирски комплекс обухвата 14 зграда, укључујући конаке, административне објекте, звоник и цркве.


10 ruskih manastira

2. Белогорски манастир удаљен је 85 км од Перма, регионалног центра Пермског краја. Захваљујући тамошњој клими током зиме је цела црква прекривена ињем, па подсећа на дворац из бајке начињен од шећера. На овом месту је још 894. године била подигнута дрвена црква.

10 ruskih manastira

3. Кирило-белозерски манастир у Кирилову на обали Сиверског језера подигнут је у 14. веку. Његов оснивач био је свети Кирил који је потицао из бољарске московске породице Вељаминов. Замонашио се у Симоновом манастиру у Москви, где је напредовао у монашким чиновима и постао архимандрит. Међутим, када је напунио 60 година напустио је дужност манастирског настојатеља и преселио се у област око Белог језера где је изградио нов манастир.

10 ruskih manastira

4. Свенски манастир смештен је на ушћу реке Свен у реку Десну, око 5 км од града Брјанска. Према легенди, основао га је кнез Роман Михајлович 1288. године.

10 ruskih manastira

5. Тројице-Сергијева лавра налази се у Сергијевом Посаду, 70 км североисточно од Москве, а основана је 1337. године. Манастир се сматра духовним центром Руске православне цркве. Његово братство броји преко 300 монаха.

10 ruskih manastira

6. Тројицки храм у Мурому. Током четрдесетих година 17. века богати трговац Тарас Борисов даривао је оближњи Тројицки манастир, чија је црква Свете Тројице раскошно украшена керамичким плочицама.

10 ruskih manastira

7. Високопетровски манастир налази се у московској улици Петровка, само 2 км од Црвеног трга. Највероватније га је 1315. године основао свети Петар, први митрополит Кијева и целе Русије.

10 ruskih manastira

8. Патријарх Никон је 1656. године основао Новојерусалимски манастир у граду Истра, удаљеном око 40 км од Москве. Ово место је одабрано јер је патријарха подсећало на света места у Палестини. Река Истра симболички представља реку Јордан, а манастирске грађевине Јерусалим.

10 ruskih manastira

9. Мушки Шчегловски манастир Пресвете Богородице налази се близу Туле, 180 км од Москве. У главној манастирској цркви, освештаној 1860. године, чува се икона Богородице Млекопитатељнице. Данас је овај храм отворен само током службе. У манастирском комплексу налази се још неколико мањих објеката, међу њима и леп и миран врт. Може се рећи да манастир одише духом 19. века.

10 ruskih manastira

10. Будистички манастир Шад Чуп Линг основан је 1995. године на врху планине Качкара, покрај града Качканара на Уралским планинама, 1.707 км од Москве.

10 ruskih manastira
Tekst: Ksenija Isajeva/Ruska reč
Foto: LORI/LEGION-MEDIA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име