ŽIVI SVETAC: Arhanđel Mihailo silazi među ljude kao putnik ili prosjak

4
7248

Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak.

Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, Srpska pravoslavna crkva slavi 21. novembra. Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila.

Ovaj praznik,  koji spada u  tri najčešće krsne slava među Srbima, posvećen je Mihailu predvodniku vojske dobrih anđela, koji su se, prema predanju, suprotstavili silama zlih i palih anđela.

Arhangel Mihailo je na ikonama  predstavljen u vojvodskom odelu, u jednoj ruci drži mač a u drugoj terazije. Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da mereći njihova dobra i zla dela na zemlji,  šalje ih u raj ili pakao. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Po jednom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Molitva Svetom arhangelu Mihailu

4 KOMENTARA

  1. СВАКИ СВЕТАЦ ЈЕ ЖИВ, ЈЕР ПРЕД БОГОМ СВИ СУ ЖИВИ…тешко нама ко нама пише чланке, а час веронауке видели нису.

    • У народу се за архангела Михаила каже да је “живи светац” јер није телесно умро. Наравно да су сви светитељи и сви умрли живи пред Богом.

  2. Stvarno teško nama i ko piše i ko čita. Arhangel Mihailo nije nikada bio čovek, to je Anđeo i zapovednik Sila Bestelesnih. Medju Silama ima još Arhangela koje slavimo, ali to nisu nikad bili ljudi. Oduvek su bili upravo to što jesu: Anđeli, Arhanđeli, Heruvimi, Serafimi… Sile koje za života pojmimo samo kad nas raspale po glupim glavudžama, a do tada dajemo sebi za pravo da ih komentarišemo i tumačimo da li je sve to baš tako kako kaže Crkva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име