Prva žrtva NATO-a među vazduhoplovcima: Priča o heroju – pilotu Životi Đuriću

0
2181

Tog jutra, 25. marta 1999. godine, pripadnici OVK su likovali jer je prethodne večeri NATO počeo rat protiv SR Jugoslavije, kada su se iznenada njihove baze širom Kosmeta našle na udaru avijacije. U prvi mah nisu shvatili ko dejstvuje po njima, ali im je ubrzo postalo jasno da, uprkos nadmoći zapadne vojne alijanse u vazdušnom prostoru, po njima dejstvuju avioni jugoslovenskog RV i PVO. Reč je o široj javnosti nepoznatoj epizodi iz tog rata, čiji se detalji prvi put zvanično objavljuju u “Politici”.
života đurić pilot
U ratno proleće 1999. godine Vazduhoplovstvo VJ obavilo je neverovatnih 248 letova, od čega 36 borbenih. Ovo je priča o ratnim akcijama 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka (98. lbap), jedinice koja je bazirana na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva.
Avioni koji su vršili borbena dejstva poletali su sa aerodroma Lađevci i Ponikve jer njihove piste prve noći agresije nisu bile onesposobljene. Leteli su u grupama od po 2 do 4 aviona, veoma nisko prateći konfiguracioju terena, velikom brzinom (800km/h). Letovi su predstavljali veliki napor za pilote jer su trajali od 30 do 50 minuta (za najudaljenije mete prema prema granici sa Albanijom).
života đurić
Među onima koji su poleteli 25. marta 1999. u napada na ciljeve tzv.OVK na Kosovu i Metohiji, tj. na njihovom čelu nalazio se kako to i dolikuje potpukovnik Života Đurić u tom monemtu komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile popularno zvane „Tigrovi“.
Đurić je dejstvovao na području Glogovca, napadajući komandno mesto i skladište u bazi tzv. OVK, komandno mesto i skladište uništio je sa dve bombe. Tokom manevrisanja, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, na maloj visini pogođen je vatrom sa zemlje, najverovatnije iz teškog mitraljeza. “Orao” je, prema raspoloživim saznanjima, pod relativno malim uglom udario u zemlju.
Dva dana se heroj modernih vremena, legendarni komandant Života Đurić vodio kao nestao. Sahranjen je u rodnom Paraćinu i iza njega je ostala supruga, sin i ćerka, imao je nepunih 36 godina. Pogledajte film o ovom slavnom heroju.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Medeni trouglići punjeni vanila kremom i preliveni medom: Najbolji slatkiš za posne dane

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime