Zlatna šljivovica iz sela Krčmar: Najveće priznanje na Međunarodnom takmičenju u Mađarskoj za rakiju iz mioničkog kraja

0
629
Sa sajma u Mađarskoj, izvor: patak.co.rs

Na Međunarodnom takmičenju za rakije i destilerije “Magnus spritum” održanom u mađarskom gradu Mohač, šljivovica iz mioničkog kraja nagrađena je zlatnom medaljom za kvalitet. U konkurenciji od 1200 uzoraka raznih voćnih rakija iz nekoliko evropskih zemalja, preprečenica Miroslava i Saše Krstivojevića iz mioničkog sela Krčmar od maksimalnih 20 bodova osvojila je 19. Sedmočlani žiri ocenjivao je izgled, aromu, ukus i ukupan utisak.

Nagrađeni proizvođač, Saša Krstivojević kaže:
”Za našu proizvodnju, a pre svega domaćinstvo, ovo je prestižna nagrada, izazov i obaveza da održimo kvalitet i proširimo plasman po starom tradicionalnom receptu proizvodnje. Pošto smo već osvojili četiri srebrne medalje na Sajmu šljiva u Osečini, oprobali smo se malo i na prostoru Evropske unije. Planiramo da uzorke šaljemo i na takmičenja u Kini i Rusiji, jer se tu kvalitet ocenjuje a gde ima kvaliteta, plasan je zagarantovan.”
Rakija koja jenagrađena zlatnom medaljom u Mađarskoj proizvedena je u jesen prošle godine od šljive sorte čačanska rodna. Krstivojevići proizvedu do 1000 litara prepečenice iz sopstvenih voćnjaka, a šljivu gaje po principima organske proizvodnje.
”Stanje u ovoj proizvodnji trenutno je haotično, ali kvalitet uvek nađe kupca. Ako govorimo o tome da li se više isplati proizvoditi rakiju ili šljivu prodavati u svežem stanju tu nikad nema pravila, ali i pored svega mi smo se uglavnom bazirali na preradi šljive u rakiju”, navodi Krstivojević.

Pročitajte i  Mališani velikog srca u važnoj misiji: Priča o dobroti dece iz Mionice

izvor: patak online

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime